(VIDEO) Un nou drum construit în satul Alun. Ce se întâmplă cu vechiul drum de marmură din Ținutul Pădurenilor

  • Un nou drum a fost construit până în satul Alun din Hunedoara, astfel că vechiul drum de marmură al așezării din Ținutul Pădurenilor, degradat, a rămas aproape nefolosit.

Drumul de marmură amenajat în anii ‘60 este unicat în România și atrage numeroși turiști.El va putea fi folosit ca potecă turistică pentru cei care vor să exploreze zona, fără să se teamă că își vor strica mașinile.

Satul Alun din Hunedoara a fost înființat pe un deal cu panta abruptă din Ținutul Pădurenilor și, deși aici mai locuiesc permanent doar câțiva oameni, a devenit în ultimii ani o așezare atractivă pentru turiști.

Satul Alun din Munții Poiana Ruscă se distinge prin înfățișarea arhaică a gospodăriilor, cu case de lemn și de piatră, cele mai multe clădite în anii ‘50 – ‘60, pe fundații masive de marmură adusă de la cariera din vecinătatea sa.

În anii ‘60, satul Alun avea aproape 100 de gospodării, iar localnicii munceau fie în cariera de marmură, fie la minele de fier din Ghelari, la exploatările de talc și dolomită din zona Govâjdiei sau în Hunedoara. Cariera era exploatată intens, iar pentru ca mașinile de mare tonaj să poată coborî încărcate cu marmură pe panta abruptă, drumul carierei a fost întărit cu marmură de Alun.

Acest drum coboară pe valea pârâului Peștișele, ce desparte satul de Poienița Voinii și Bunila – localități aflate pe versanții opuși, apoi se strecoară prin pădure spre Crăciuneasa, unde funcționa o mare carieră de dolomită. Camioanele grele și autobuzele circulau zilnic pe drumul de marmură,

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.