Când banii strică tot!

Moștenitoarele lui Mișa Klein au cerut bani pentru numele stadionului. Soția și fiica lui Klein vor 8.000 de euro pentru un tricou inscripționat cu numele fotbalistului, donat

Consiliul Local al municipiului Hunedoara a decis vineri, 13 sep­tem­brie, schimbarea denumirii Comple­xu­lui Sportiv „Michael Klein” în Complexul Sportiv „Corvinul 1921 Hunedoara”.

Obligată să schimbe numele
Decizia vine în contextul în care, pe par­cursul ultimelor patru luni, prin mai multe adrese, moştenitoarele fotba­lis­tului – simbol al Hunedoarei (soţia şi fiica) au notificat Primăria Hunedoara asupra faptului că sunt deţinătoare ale mărcii înregistrate „Michael Klein” (so­li­citare depusă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în 08.03.2023, marca fiind acordată în 18.12.2023 de către instituţia amintită), arătând că nu au fost consultate, informate şi nici nu s-a obţinut acordul lor scris, în urmă cu mai bine de 13 ani, când Consiliul Local a decis schimbarea numelui Stadionului „Corvinul” în Complex Sportiv „Michael Klein”, prin HCL nr. 139 din 28.07.2011. Primăria municipiului Hunedoara de­ţine marca înregistrată „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, iar, în contextul men­ţionat an­terior, instituţia a fost obligată să schimbe denumirea complexului sportiv (implicit a stadionului), decizie adoptată vineri printr-o hotărâre a Con­siliului Local.

Bani donați de persoane private
Conducerea Primăriei Hunedoara a încercat împreună cu moştenitoarele lui Michael Klein şi reprezentanţii legali ai acestora identificarea unei soluţii pen­tru a nu se ajunge în situaţia în care numele stadionului să fie schimbat, însă discu­ţi­i­le nu au avut rezultatul dorit de muni­ci­palitate. Din punctul de ve­dere al moş­te­nitoarelor, singura so­luţie acceptabilă ar fi fost încheierea unui contract de licen­ţiere pentru ca sta­di­onul să se poată numi în con­ti­nuare „Michael Klein” (atât actualul sta­dion cât şi cel nou, care ur­mează să fie construit de Compania Na­ţio­nală de In­ves­tiţii). Un astfel de con­tract ar fi im­plicat, cel mai probabil, şi pla­ta unor sume de bani. Primăria Hunedoara con­sideră că nu există cadru legal pen­tru a plăti bani publici pentru folosirea unei mărci înregistrate, aşa cum nu a existat nici în cazul mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, brand recuperat de munici­palitate în 2021 cu ajutorul ba­nilor privaţi donaţi de iubitori ai fot­ba­lu­lui hune­do­rean şi ai simbolurilor sale.
Pe lângă schimbarea numelui actua­lu­lui stadion, Primăria municipiului Hunedoara a fost nevoită să solicite şi Companiei Na­ţionale de Investiţii schim­barea de­numirii proiectului pen­tru construirea noului stadion din oraş. Astfel şi noua arenă se va numi tot „Stadionul Corvinul 1921 Hunedoara”, decizie luată din dorinţa de a pre­în­tâmpina posibile si­tuaţii litigioase.

Divertisment
În ultima notificare, transmisă prin in­termediul unei case de avocatură la data de 4 septembrie 2024, atât Pri­mă­riei Hunedoara cât şi Clubului Spor­tiv Corvinul, pe lângă solicitarea de a înceta să mai folosim „sub orice formă numele şi imaginea lui Michael Klein, respectiv mar­ca Michael Klein” fără acordul moş­tenitoarelor, se solicită şi achitarea su­mei de 8.000 de euro „încasată din vân­zarea la licitaţia din 4 septembrie 2021 a tricoului Michael Klein, sumă actualizată cu indicele de inflaţie şi dobânda legală”. Reamintim că, la data de 4 septembrie, Primăria municipiului Hunedoara, în cadrul eve­ni­mentului „Fotbal Centenar Corvinul” a organizat, pe lângă ample manifestări derulate pe stadion, un dineu în cadrul căruia persoane private au donat bani pentru recuperarea mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”. În cadrul acestui eveniment, în schimbul sumei donate, persoanele în cauză au primit tricouri cu numele unor foşti jucători ai Corvinului, ai echipei naţionale a României sau ai unor echipe celebre din Europa. Aşa zisa „licitaţie de tri­couri” a fost doar o formă de diver­tisment o­fe­rită oaspeţilor donatori, nicidecum o licitaţie în toată regula.

Nu a fost un tricou purtat de Mișa
„De la bun început trebuie să precizez că nu există cadrul legal necesar pen­tru a plăti, din bani publici, dreptul de a utiliza numele „Michael Klein” pentru stadion, aşa cum nu a existat această posibilitate nici pentru recuperarea din bani publici a mărcii „FC Corvinul 1921 Hunedoara”, marcă recuperată ex­clu­siv din bani privaţi, donaţi de iubitori şi simpatizanţi ai echipei de fotbal din oraşul nostru. Am încercat să ajungem la un acord cu moştenitoarele dar, se pare, nu este posibil, cel puţin deo­cam­dată. Totuşi, dorim să respectăm legea şi astfel suntem obligaţi să schimbăm numele stadionului. Denumirea de „Michael Klein” a fost dată stadionului printr-o hotărâre a Consiliului Local din vara anului 2011. În ce priveşte so­li­ci­tarea privind suma rezultată din aşa-zisa „vânzare” a tricoului lui Michael Klein nu doresc să fac prea multe co­mentarii. De fapt, a fost vorba despre o donaţie răsplătită simbolic cu un tricou pentru fiecare donator care şi-a dorit acest lucru. Au existat şi persoane care au donat bani fără să solicite sau să se aştepte la vreun tricou, în cadrul eve­nimentului. În plus, a fost vorba despre un tricou nou-nouţ, inscrip­ţio­nat cu nu­mele lui Michael Klein, nici­decum des­pre un tricou vechi, care să fi fost purtat vreodată de fostul mare jucător sau care să-i fi aparţinut vreo­dată acestuia, ori familiei sale. Mai mult, aşa-zisa „vânzare” a avut loc în sep­tembrie 2021, iar la acea dată numele lui Michael Klein nu era „marcă în­re­gistrată”. Cel mai probabil, problema celor 8.000 de euro plus inflaţie, plus dobândă, aşa cum se solicită, se va tranşa în instanţă. Mi se pare însă trist faptul că nu se ţine cont aşa cum ar trebui de un fapt important: suporterii şi Primăria au ţinut vie amin­tirea lui Michael Klein în memoria co­lectivă, prin organizarea comemorărilor anuale ale acestuia, ca exemplu. Alt exemplu: în is­toria oraşului, primul titlu de „Cetă­ţean de Onoare al municipiului Hunedoara” a fost acordat de Consiliul Local Hunedoara lui Michael Klein, pe 18 februarie 1993, la scurt timp după ce ne-a părăsit prematur. În plus, Primăria municipiului Hunedoara a amplasat, mai întâi, un bust al lui Mişa, apoi, în 2017, a ridicat o statuie a aces­tuia. Mă întreb acum, ce s-ar fi în­tâm­plat dacă hune­dorenii şi administraţia locală din Hunedoara nu ar fi făcut toate astea, în ultimii 30 de ani? Cu sau fără certificat de înregistrare la OSIM ca marcă înre­gistrată, cu sau fără pre­tenţii din partea moştenitoarelor, Mişa Klein rămâne în sufletele şi-n inimile noastre, ale tu­turor”, declară primarul mu­nicipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu. (A.N.)

Articol preluat de pe mesagerulhunedorean.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.