(VIDEO) Autostrada Lugoj – Deva. Dealul Liliecilor a „înverzit”. Cum arată la cinci ani de la construcție

  • La cinci ani de la finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă de pe Dealul Liliecilor, sectorul de circa doi kilometri de autostradă, brăzdat în trecut de alunecări de teren, nu mai reprezintă un factor de risc așa cum era prezentat în trecut.

În schimb, priveliștea oferită de pereții de piatră care mărginesc autostrada s-a schimbat treptat. Vegetația s-a extins peste versanții abrupți, acoperiți în mare parte cu plase de protecție și elemente de prevenire a căderilor de pietre, iar natura recâștigă tot mai mult teren, odată cu trecerea timpului.

„Era o zonă pe care o traversam precaut, pentru că observam adesea bolovani desprinși din deal, care cădeau prin spatele plasei și se sfărâmau, ajungând până pe marginea autostrăzii. Acum, vedem că Dealul Liliecilor își revine treptat la culoarea verde, a vegetației care îl acoperea în trecut”, povestește un localnic din satul Șoimuș din Hunedoara.

Autostrada A1 Lugoj – Deva, în lungime de 100 de kilometri, a fost proiectată în anii 2000, iar lucrările la cele patru tronsoane ale sale, care traversează județele Hunedoara și Timiș, au început în perioada 2011 – 2014.

Până în prezent, circa 90 de kilometri din șoseaua de mare viteză din vestul României sunt finalizați și pot fi folosiți de șoferi. Doar tronsonul de nouă kilometri dintre localitățile Holdea și Margina, numit și autostrada cu tuneluri, se află în șantier, având termen de finalizare anul 2026.

Cele mai dificile lucrări de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva s-au derulat în perioada 2017 – 2019, pe un sector de circa doi kilometri, aflat în apropiere de nodul rutier Șoimuș din Hunedoara, numit și „Dealul Liliecilor”.

Lucrările au fost întârziate mai mult de un an, după ce a fost semnalată prezența unei mici colonii de lilieci, adăpostită într-o peșteră din acest deal. După monitorizarea timp de un an a liliecilor din grotă, aceștia au fost relocați, iar lucrările de excavare a versantului au putut începe.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.