România e deja 75% în optimile de finală EURO 2024 dacă termină pe locul 3 în grupă! Avem toate calculele bazate pe datele UEFA! Ce rezultate ne-ar ajuta să fim siguri de calificare în totalitate

După România – Ucraina 3-0, tri­co­lorii au făcut un pas foarte mare spre optimile de finală, întâi prin cele 3 puncte obținute, dar și prin gola­verajul foarte bun asigurat la acest moment. Dar care sunt șansele, în pro­cente, ca naționala lui Edi Iordănescu să se califice din grupă chiar dacă nu mai obține vreun punct cu Belgia și Slovacia?, anunță cei de la Prosport. Cum UEFA a implementat la EURO 2016 și EURO 2020 actualul format al competiției, cu 6 grupe din care merg mai departe primele două clasate plus 4 din 6 locuri trei, ProSport a analizat toate scenariile și îți prezintă în exclusivitate concluziile esențiale!

Cu minimum un egal ne-am calificat 100 la sută
Potrivit istoricului incontestabil, două lucruri sunt fundamentale la acest moment, după România – Ucraina 3-0 în grupa E de la EURO 2024. Și ele con­turează două scenarii diferite.
Cu 4 puncte, adică în varianta în care obținem minimum un punct din meciu­rile cu Belgia și Slovacia, suntem 100 la sută calificați în optimile de finală!
Nici o reprezentativă care a obținut minimum 4 puncte în faza grupelor la EURO 2016 și EURO 2020 nu a plecat acasă. Așadar, ne-ar trebui o remiză la Koln cu Belgia sau măcar una la Frankfurt, cu Slovacia, iar tiparul ne-ar duce spre partidele eliminatorii la tur­neul final din Germania.
După România – Ucraina 3-0 și Belgia – Slovacia 0-1 s-a deschis și mai evident probabilitatea unui scenariu în care, la finalul grupei, o formație cu 3 puncte să termine pe ultimul loc. Și să fie out!
S-a întâmplat o singură dată în isto­ricul competiției pe actualul format. La EURO 2020, unde Danemarca, Finlanda și Rusia au avut fiecare 3 puncte, Belgia a câștigat grupa cu 9 puncte. Rusia, cu o victorie, a fost pe ultimul loc după rezultatele directe și golaverajul direct cu Danemarca și Finlanda.

Cu 3 puncte, cât avem acum, se merge în optimi de finală
Dacă România rămâne doar cu 3 puncte, câte are acum, și termină pe locul trei în grupă, datele din istoric ne spun că plecăm de la 44 la sută șanse de calificare în optimile de finală. De ce?
La EURO 2016 și EURO 2020 au fost, în total, 9 echipe na­ționale care au ter­minat faza grupelor cu 3 puncte, 4 din 9 s-au calificat în optimile de finală (toate din postura de locuri trei în grupele lor).
Așadar, un procentaj de 44 la sută, mai exact 44,4 la sută. Doar că, după 3-0 cu Ucraina, șansele noastre cresc în mod considerabil prin golaverajul foar­te bun pe care îl avem în urma victoriei convingătoare. Cum?

Victoria la scor cu Ucraina ne-a crescut exponențial șansele de calificare

Cele 4 din 9 echipe calificate cu doar 3 puncte au avut golaveraje de la -1 la +1:

  • Danemarca – golaveraj +1 – EURO 2020
  • Irlanda de Nord – golaveraj 0 – EURO 2016
  • Portugalia – golaveraj 0 – EURO 2016
  • Ucraina – golaveraj -1 – EURO 2020

Celelalte 5 naționale cu 3 puncte, care au ratat calificarea, au avut gola­veraje de la -2 spre -5:

  • Albania – golaveraj -2 – EURO 2016
  • Turcia – golaveraj -2 – EURO 2016
  • Finlanda – golaveraj -2 – EURO 2020
  • Rusia – golaveraj -5 – EURO 2020
  • Slovacia – golaveraj -5 – EURO 2020

Potrivit acestor date, cum România are acum golaveraj +3, ar fi suficient ca cele două înfrângeri cumulate, ipote­tice, cu Belgia și Slovacia, să ne lase la golaveraj -1 și tot ne-am califica.
Practic, ar trebui doar să nu pierdem, spre exemplu, la trei goluri diferență cu Belgia și la două goluri diferență cu Slovacia. Ca să nu ajungem la golaveraj -2. Dar la cum a arătat naționala noas­tră cu Ucraina, mai ales defensiv, foarte probabil să evităm așa ceva.
Așadar, putem estima o creștere spre 60 la sută a șanselor de calificare în optimile de finală. Cum am ajuns la 75 la sută?

Statistica duelurilor directe și europalmaresul Slovaciei ne întăresc șansele
România a disputat în toată istoria ei 11 meciuri contra Slovaciei. Și a pierdut o singură dată, un amical, 0-1 în 1942! Mai mult decât atât, la toate cele trei EURO la care a participat, incluzându-l și pe acesta, Slovacia nu a reușit vreodată o victorie la două goluri dife­rență. Are un 2-1 cu Rusia la EURO 2016, un 2-1 cu Polonia la EURO 2020 și acest 1-0 cu Belgia la EURO 2024.
România a jucat tot 11 partide contra Belgiei, în toată istoria. Am pierdut de 5 ori, dar patru eșecuri au fost la un gol diferență (de două ori 0-1, de două ori 1-2). O singură dată am pierdut 1-4, dar într-un amical din 1982.
Așadar, statistic e o probabilitate redusă să ajungem de la golaveraj +3, cât avem acum, la -2, după meciurile cu Belgia și Slovacia. (A.N.)

 

Articol preluat de pe mesagerulhunedorean.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.