DE 13 ANI, PRINTRE ÎNGERI. ATLETA MARIA CIONCAN, COMEMORATĂ LA HUNEDOARA

Reprezentanți ai administrației publice locale, sportivi, dar și simpli cetățeni s-au adunat, astăzi, la Hunedoara, la festivitatea de comemorare a fostei mari atlete Maria Cioncan, la împlinirea a 13 ani de la dispariția fulgerătoare a acesteia. Și anul acesta, ceremonia s-a desfășurat la bustul regretatei sportive, situat lângă Parcul Corvin din municipiul de pe Cerna.

Autoritățile locale din Hunedoara nu au uitat-o pe Maria Cioncan și au organizat, și anul acesta, o festivitate de comemorare a regretatei sportive. Oficialități din municipiul de pe Cerna, sportivi, dar și simpli cetățeni s-au strâns, astăzi, 21 ianuarie, începând cu ora 11:00, la bustul atletei, pentru a-i aduce un omagiu acesteia și pentru a depune coroane de flori.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Maria Cioncan s-a născut în 19 iunie 1977, în localitatea Maieru, din județul Bistrița -Năsăud. A fost legitimată la C.S. Siderurgica Hunedoara şi Universitatea Cluj. S-a remarcat ca atletă în vara anului 2002, când sub conducerea antrenorului Ştefan Beregszászi a devenit campioană mondială la 1.500 metri şi a obţinut patru victorii în concursurile desfăşurate în cadrul circuitului mondial Golden League. A fost prima sportivă legitimată la un club din municipiul Hunedoara care a obținut o medalie la Jocurile Olimpice de vară din august 2004, medalie de bronz în cadrul probei de 1.500 metri.

Ca junioară a obţinut titlul la Campionatul Naţional de cross şi a fost vicecampioană la 1.500 metri. Din 2001 a început să meargă la competiţii internaţionale şi a debutat cu locul trei la Stockholm, apoi s-a clasat pe primul loc la Budapesta. Tot în 2001 a câştigat patru medalii de aur la Campionatele Naţionale de sală şi în aer liber. Fosta mare atletă a fost numită „Cetăţean de Onoare” al municipiului Hunedoara după ce a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Atena care s-au desfășurat în august 2004. Pe 21 ianuarie 2007, atleta Maria Cioncan a decedat în urma unui accident rutier produs lângă localitatea bulgară Plevna, în timp ce se întorcea din cantonamentul din Grecia.

Antrenorul emerit Ștefan Beregszaszy, și el deținător al titlului de “Cetățean de Onoare” al municipiului Hunedoara, a lansat, în anul 2016, cartea „Zece ani, două luni și optsprezece zile” în memoria Mariei Ciocan.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.