„HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” CRIZA ALIMENTELOR DE LA SPITALUL JUDEŢEAN ŞI APELUL (IPOCRIT) LA RESPONSABILITATE

Medicul Codruţa Fotescu, coordonator al Compartimentului Dietetică şi Bloc Alimentar din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, susţine într-un memoriu că nu mai sunt alimente pentru bolnavi. Managerul Spitalului confirmă faptul că sunt unele probleme, dar şefii administraţiei judeţene pretind că ar fi vorba de propagandă electorală şi fac un apel la responsabilitate. Facem şi noi un apel la memorie şi le reamintim liderilor PSD Hunedoara că şi-au început acest mandat cu raiduri „responsabile” prin bucătăriile spitalelor pentru a-şi instala căpuşele „la ciolan”
 

„Din respect pentru pacienţi, pentru familiile acestora, dar şi din respect pentru munca întregului personal medical, credem că activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă, a sanatoriilor de pneumoftiziologie aflate în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara şi a centrelor de îngrijire şi asistenţă, trebuie tratată cu prudenţă şi responsabilitate, dincolo de calculele electorale. (…) De asemenea, facem un apel către instituţiile mass-media, a căror activitate o apreciem ca fiind vitală pentru sănătatea democraţiei, să trateze cu precauţie informaţiile pe care le vor primi în această perioadă”, se arată într-un „Apel la responsabilitate” transmis de şefii administraţiei judeţene. Apelul ar fi onorabil şi binevenit, dacă n-ar ascunde o imensă doză de ipocrizie.

Să ne reamintim…

La sfârşitul lunii august din 2016, imediat după ce PSD a ajuns la „butoanele” administraţiei judeţene Laurenţiu Nistor – pe atunci, preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara – a organizat o descindere cu presa după el la Sanatoriul din Geoagiu. Era o perioadă în care PSD îşi promova oamenii „la ciolan”, invocând nereguli în bucătăria spitalelor. La vremea respectivă, fostul manager al Sanatoriului a fost împins spre demisie, iar în locul lui a fost numită o silvicultoare (caz unic în istoria sistemului medical) care a mufat o firmă (neautorizată) din Şoimuş la mâncarea bolnavilor prin serviciul de catering. Afacerea cu mâncarea bolnavilor (mai greu de stârpit ca gândacii de bucătărie) a continuat şi în perioada preşedintelui Mircea Bobora, astfel că până pe la începutul anului 2018 se învârtiseră peste 500.000 de euro cu cateringul din Şoimuş.

Revenind în actualitate

„Situaţia la Blocul Alimentar şi Magazia de Alimente este extrem de gravă. Suntem în data de 15 ianuarie 2020 şi din referatul de alimente pe luna ianuarie anul acesta, făcut de la sfârşitul lunii decembrie 2019, avem contract făcut doar la un singur aliment: carne de pasăre (din data de 13 ianuarie 2020), din totalul de 70 de alimente, din acest motiv nu au fost făcute comenzi (contractele nefiind semnate). Acest fapt afectează grav întocmirea meniului zilnic (3 mese zilnice + gustări în funcţie de alocaţie) pentru bolnavii internaţi şi medicii de gardă. Am semnalat de la sfârşitul anului trecut această situaţie, dar nu s-a făcut nimic. Ca o consecinţă, am avut semnale de pe secţii, zilele trecute, referitor la meniul distribuit la regim, cum că acesta ar fi un meniu insuficient caloric, deficitar în proteine de origine animală”, se arată în memoriul semnat de Dr. Codruţa Fotescu, coordonator al Compartimentului Dietetică şi Bloc Alimentar din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva.

Raţie de hrană înjumătăţită pentru pacienţi

Stocul existent în prezent în magazia de alimente la data de 15 ianuarie 2020, mai ajunge cu indulgenţă doar pentru trei zile, în condiţiile repetării aceluiaşi meniu în fiecare zi insuficient caloric şi nutritiv (gust şi aromă), a adăugat medicul Codruţa Fotescu.

„Foile de alimentaţie zilnice ale bolnavilor, calculate, sunt la 50 la sută din alocaţia pe zi, tocmai datorită lipsei constante a alimentelor, la magazia de alimente a spitalului. Suntem puşi în imposibilitatea de a stabili meniul pe şapte zile, cum prevăd normele, de multe ori chiar făcut de pe o zi pe alta. El necesită reanalizare şi modificare”, arată medicul. Memoriul a fost făcut public de Prefectura Hunedoara, după care a venit şi reacţia managerului SJU Deva. „Doamna doctor de la Compartimentul de Dietetică şi Bloc Alimentar ne-a informat cu privire la dificultăţile pe care le întâmpină, a fost o problemă la nivelul biroului de achiziţii. În acest an, după ce va fi aprobat noul buget, vom face achiziţii pe termen lung, pentru a nu suprasolicita biroul de achiziţii la început, respectiv sfârşit de an”, a transmis printr-un comunicat managerul interimar al SJU Deva.

De după lozinci, rânjeşte propaganda

Politizarea subiectului venit tocmai din partea celor care fac „apel la responsabilitate”, adică a şefilor administraţiei judeţene. „2020 este anul în care, cei care conducem instituţiile administraţiei publice locale, vom da socoteală în faţa cetăţenilor pentru activitatea desfăşurată în ultimii ani. Nu propria evaluare, ci aceea a oamenilor este cea care va spune dacă am reuşit să facem dovada priceperii şi a bunelor intenţii sau nu. Pentru ca „examenul” să fie corect, este nevoie de un cadru care să asigure corecta şi completa informare a cetăţenilor judeţului Hunedoara cu privire la activitatea şi proiectele derulate. În acest sens, facem un apel adresat tuturor forţelor politice, competitorilor şi celor implicaţi într-un fel sau altul în campaniile electorale ce vor avea loc în acest an, solicitând tratarea cu responsabilitate a temelor care pot avea efecte de panică şi neîncredere în rândul cetăţenilor. Interesul public şi, cu atât mai puţin interesul politic, nu justifică acţiuni de imagine care au ca rezultat slăbirea încrederii cetăţeanului în serviciile publice”, se arată în apelul şefilor CJ Hunedoara, după care urmează un scurt pomelnic de investiţii făcute de CJH la Spital, care evident n-au nicio legătură cu lipsa de hrană a pacienţilor.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.