Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională. Depresia este una dintre bolile care sunt văzute cu scepticism de unii, dar cu foarte mare seriozitate de alții. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara va organiza zilele acestea o campanie de informare și conștientizare asupra bolilor mintale, în trei orașe din județ.
Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și
ale anilor de viata sănătoasă pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții.
În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.
Campania din acest an are ca temă „Sănătate mintală – Boala Alzheimer, Depresia și Abuzul și traficul ilicit de droguri.
„Scopul campaniei este de creștere a nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară privind problematica sănătății mintale.Grupurile țintă ale campaniei sunt populația generală și profesioniștii din asitența medicală primară.
Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”. Obiectivele campaniei sunt de a informa populaţia generală privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, de a conştientiza şi promova o mai bună înţelegere a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor, de crește accesul la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale și aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie”, a declarat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Semne şi simptome ale depresiei
Depresia este mai mult decât o stare de tristeţe. Conform Manualului de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mentale, poate fi pus diagnosticul de episod depresiv major atunci când o persoană prezintă dispoziție depresivă (tristețe) sau pierderea interesului și a plăcerii pentru ceea ce înainte îi făcea plăcere. Pe lângă aceste simptome esențiale pentru diagnostic, trebuie să mai fie prezente cel puțin patru dintre aceste semne: scăderea poftei de mâncare și scădere în greutate, fără ca persoana să fi ținut regim de slăbire. Există însă și forme atipice ale depresiei care sunt însoțite de o creștere a apetitului și greutății; insomnie sau, dimpotrivă, creșterea nevoii de somn; lentoare în mișcări sau agitație; senzație de oboseală sau lipsă de energie; lipsa stimei de sine sau sentimente de vinovăție nejustificate; dificultăți de concentrare, gândire și luare a deciziei; idei, planuri sau tentative de suicid.
La copii şi adolescenţi, dispoziţia poate fi mai degrabă iritabilă decât tristă (hiperactivitate, dificultăți școlare, comportamente de risc sau delicvență). Pentru a îndeplini criteriile de diagnostic pentru un episod depresiv, trebuie ca aceste semne și simptome să persiste cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi, pe o perioadă de cel puțin două săptămâni. Episodul trebuie să fie acompaniat de o suferinţă sau deteriorare semnificativă clinic în domeniul social, profesional sau în alte domenii importante de funcţionare.
Drogurile sunt inamicii sănătății
Drogurile ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. Acestea nu afectează doar consumatorii, ci provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.
La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora, precum si despre informarea femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și a mijlocelor de prevenire. Aceste evenimente de informare, educare si comunicare se vor desfășura în data de 17 ianuarie, la ora 11:00, la S.P.L.A.S. Orăștie, în 21 ianuarie, la ora 10:00 la Spitalul de Urgență Petroșani și în 23 ianuarie, la ora 13:00, la Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply