PEȘTERA BOLII, ÎNTR-UN DECOR SPECTACULOS DE IARNĂ, SURPRINSĂ ÎN CÂTEVA IMAGINI

Imagini spectaculoase au fost surprinse de hunedoreanul Imre Szuhanek în Peștera Bolii. Gerul a transformat peisajul în unul de poveste. Peștera Bolii poate fi vizitată de către turiști în orice perioadă a anului și se află în apropierea municipiului Petroșani. Aici, se organizează, de câteva ori pe an și concerte, întrucât acustica încăperii este una deosebită.

Peștera Bolii este una din cele mai mari din Transilvania și se află în partea de Nord a municipiului Petroșani la șase kilometri distanță de acesta pe DN 66, ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului. Numele peșterii vine de la familia Bolia care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă. Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 de metri la bază și 10 metri înălțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevărate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 de metri galeria coboară doar trei metri. La ieșire din peșteră, pârâul poartă numele de Galbina. Prin anii ´60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu, însă au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând, când speologii locali de la Asociația Ecologică Petro-Aqua Petroșani au reamenajat-o pentru ca și turiștii să se bucure de această minunăție a naturii. Au fost montate podețe care facilitează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol. Încă din perioada interbelică în cea mai mare sală a peșterii au fost organizate concerte muzicale. Sala a fost denumită Sala de concert și dans ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă. În anul 2007 în ziua de 1 mai tot în spiritul tradiției s-au desfășurat manifestări artistice atât în interiorul peșterii, cât și în afara ei.

Unică în țară

Este singura peşteră din ţară unde se poate observa străpungerea în totalitate de către o apă curgătoare a obstacolului din roca calcaroasă. „Varietatea formelor şi broderiilor sculptate pe pereţii din calcar, născute parcă din talentul unui mare meşter pietrar dau un farmec deosebit plimbării subterane. De-a lungul timpului, circumscrisă politicii de dezvoltare economică, promovată de romani în teritoriile ocupate, peştera a oferit un excelent adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi spre Appullum şi Potaissa unde era cantonată legiunea a XIII a Gemina respectiv legiunea a V a Macedonică”, spun reprezentanții Asociației Ecologice Petro-Aqua Petroșani.

Sursa foto: Facebook / Peștera Bolii/ Imre Szuhanek

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.