VECINII SE PLÂNG CĂ ÎI INUNZI? CE RIȘTI DACĂ NU REZOLVI PROBLEMA ȘI CUM POȚI REMEDIA SITUAȚIA CONFORM LEGII

Persoanele care locuiesc la bloc se confruntă frecvent cu problema inundării locuinței și, de cele mai multe ori, se întâmplă ca neplăcerile să provină de la apartamentul de deasupra. Probabil ai experimentat aceasă situație neplăcută sau chiar vecinii ți-au comunicat că li se scurge apă pe tavan sau pereții din baie și că vinovatul ești tu. Ce este de făcut în acest caz?

Conform legii 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, dacă proprietarul unui spațiu provoacă daune unui alt apartament, este obligat să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații.

Pașii sunt următorii:

După ce se ia legătură cu vecinul vinovat și sursa inundatiei este oprită, este informat președintele asociației pentru a veni să constate pagubele. În urmă întâlnirii dintre acesta si proprietarii celor două apartamente, se realizează o “Notă de constatare”, care va servi mai departe pentru a soluționa problema. În cazul în care refuzi să plătești daunele, păgubitul poate apela la un mediator sau poate merge mai departe în instanță.

Pentru a evita din start astfel de probleme, sfatul specialiștilor este să îți asiguri proprietatea. Indicat este să alegi o acoperire care să includă în polița de asigurare facultativă a locuinței și riscurile legate de răspunderea civilă față de terți. În acest fel, despăgubirile către persoanele afectate vor fi acoperite de asigurator. Mai multe detalii despre ce trebuie să faci în caz de inundație dacă ești asigurat găsești aici.

Cum te asiguri că nu îți inunzi vecinii

Dacă locuiești într-un bloc vechi sau te pregătești să te muți într-un astfel de imobil, ar trebui să te siguri că toată instalația sanitară din casă este verificată și eventual schimbată, mai ales dacă te confrunți des cu țevi și sifoane înfundate sau alte defecțiuni. Înlocuirea instalației poate fi făcută în totalitate sau parțial, însă numai un specialist îți poate spune cât de gravă este situația.

Totuși, orice defecțiune apărută la instalația sanitară nu trebuie amânată pentru că, cu timpul, lucrurile se pot agrava. Indicat este să cauți în cel mai scurt timp un specialist serios și să alegi materialele potrivite. Te poți orienta către gama largă de produse sanitare de la Geberit și să alegi în funcție de recomandările instalatorului cu care colaborezi.

Odată schimbate țevile vechi și obiectele sanitare, șansele să îți inunzi vecinii sunt minime, iar micile neplăceri, precum scurgerile înfundate sau refularea apei, vor dispărea.

Chiar dacă investiția nu este una mică, aceasta îți va servi pe o perioada lungă de timp și te va scuti de alte eventuale costuri. Acesta este și motivul pentru care specialiștii recomandă înlocuirea atât a instalației sanitare, cât și a celei electrice imediat după mutarea într-un bloc vechi. De asemenea, și asigurarea apartamentului este un real ajutor, atât dacă te hotărăști să renovezi complet baia, cât și dacă rezolvi doar micile probleme care distrug pereții vecinului de dedesubt.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.