EROII MARTIRI, RĂNIȚII ȘI REȚINUȚII DIN DECEMBRIE ’89 AU PRIMIT TITLUL DE „CETĂȚEAN DE ONOARE” AI JUDEȚULUI HUNEDOARA

Festivitate emoționantă de înmânare a tilurilor de „Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara” Eroilor martiri, Răniților și Reținuților Revoluției Române din Decembrie 1989. Evenimentul a avut loc, astăzi, la Teatrul de Artă Deva, în prezența autorităților județene, a revoluționarilor, dar și a urmașilor unora dintre aceștia. Au fost înmânate și diplome post-mortem.

Evenimentul a reunit pe urmașii Eroilor Martiri, pe Răniții și Reținuții Revoluției Române din Decembrie 1989, din județul Hunedoara, care prin curajul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, au contribuit la victoria Revoluției din Decembrie 1989. Alături le-au fost oficialități locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean (C.J.)Hunedoara, ai Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Diplomele de Cetățean de Onoare al județului Hunedoara au fost decernate de președintele C.J. , Mircea Bobora.

„A fost un eveniment emoționant, în cadrul căruia, Consiliul Județean Hunedoara a încercat să mulțumească celor care au avut curajul, în urmăcu 30 de ani, să lupte pentru libertate și pentru posibilitatea de a ne spune părerea fiecare dintre noi, liber, fără niciun fel de opreliște. Eu cred că avem acum această posibilitate și sunt convins că lucrurile se vor îmbunătăți cu fiecare zi care trece, pentru că această îmbunătățire trebuie să anime activitatea socială”, a precizat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

„Retrăiesc întotdeauna, în luna decembrie, emoția anului 1989, atunci când regimul de tristă amintire antipopular și antiromânesc, a fost înlăturat prin efortul nostru, al celor care am ieșit în stradă. De asemenea, am ocupat sediile puterii de stat și de partid de la vremea respectivă. Totodată, sunt convins că Revoluția Română din Decembrie 1989 a deschis un drum nou, foarte important pentru țara noastră și pentru toți cetățenii români, manifestându-se, astfel, destinul fast al României pentru viitor, împlinindu-se un vis al unor înaintași. Amintesc aici, printre ei, pe Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Școala Ardeleană. Cei care au subliniat destinul european al poporului român. Glorie eternă eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989”, a menționat președintele Asociației Județene a Răniților și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara-Deva, prof. dr. Gheorghe Firczak.

„În decembrie 1989 eram studentă la București și așa am ajuns să particip la Revoluție. Am ajuns chiar la Universitate, împreună cu sora și acolo am văzut cum au decurs lucrurile, cum s-a tras în mulțime. Tot de acolo am fost ridicate și bătute de Poliție, Armată, în data de 21 decembrie. După aceea am ajuns în spatele gratiilor la Penitenciarul Jilava și abia a doua zi mi-au dat drumul de acolo. Nu mi-a spus nimeni de ce am fost dusă la pușcărie. Singurul lucru care mi s-a spus a fost: Ce prostie ați putu face, sper să muriți. Acesta a fost mesajul lor. Nici măcar trecerea timpului nu a putut șterge această etapă din viața mea, dar așa încet am reușit să mă mai liniștesc. În primii ani de după Revoluție, nici nu puteam să vorbesc, dar după aceea am început să povestesc, să îmi amintesc unele scene fără să mai fiu atât de rănită față de cele întâmplate. Dacă a meritat sau nu, este greu de spus, însă, acum avem un soi de libertate pe care o avem, dar cam atât”, a povestit Carmen Tâmplărescu, revoluționară din Vulcan.

„Am fost rănit în noaptea de 25 spre 26 decembrie, m-au împușcat în cap, dar după aceea nu am mai știut nimic. M-au dus la spital și mi-au scos glonțul din cap. Au fost momente dificile și greu ne-am revenit după acele momente”, a spus Ioan Buha, fost maistru militar, revoluționar.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.