TESTELE SE REIAU LA MINTIA SĂPTĂMÂNA ACEASTA. PRIMELE REZULTATE, ÎMBUCURĂTOARE

Primele teste efectuate la Termocentrala Mintia cu cărbune din Indonezia sunt îmbucurătoare, spune liderul Sindicatului Liber Independant Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan. Conform acestuia, testul care urma să fie efectuat la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, nu a putut fi dus până la căptăt din pricina unei defecțiuni, ce urmează să fie remediată, iar săptămâna acesta se va putea stabili dacă termocentrala va funcționa numai cu cărbune subbituminos, fără să mai fie nevoie de retehnologizare.

Testul s-a desfășurat în condiții bune, cărbunele are putere de ardere, însă a intervenit o problemă. La două mori clapetele de siguranță au pocnit și a scăzut etanșietatea, motiv pentru care am fost nevoiți să oprim orice activitate. Rămâne ca aceste defecțiuni să fie remediate, iar în cursul săptămânii viitoare să reluăm testele. Astfel, nu s-a putut face monitorizarea până la capăt, în ce priveștre emisiile de sulf. Însă, până la punctul la care am ajuns, testul a ieșit foarte bine”, a declarat, vineri, liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crișovan.

Liderii celor două sindicate supraveghează testele

Testele sunt supravegheate atent de reprezentanţii celor două sindicate de la Termocentrala Mintia, Sindicatul Liber al Energeticienilor SLIED Deva și Solidaritatea Hunedoara, pentru a fi siguri că în buncăre se află doar cărbunele adus din import. „Ne implicăm direct, ambii lideri de sindicat, eu pe partea de combustibil, iar liderul de la Sindicatul Solidaritatea Hunedoara pe partea de termomecanică. După primele teste, atât cât s-a putut verifica, eu sunt de părere că vom trece testul. Cărbune avem suficient pentru a face testul până la capăt”, a mai precizat Mircea Crișovan.

Complexul Energetic Hunedoara ar urma să se divizeze

Dacă Mintia va trece testul în ce privește emisiile de sulf, un raport al specialiştilor va fi înaintat instanţei de judecată în procesul pe care Termocentrala Mintia îl are deschis cu Garda de Mediu. În acest proces, Termocentrala Mintia contestă o decizie prin care Garda de Mediu solicită oprirea activităţii la producătorul de energie din cauză că nu se încadrează în normele de mediu la emisiile de sulf. Pe de altă parte, Termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, potrivit unui proiect de act normativ care se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost aprobat în Senat.

Complexul Energetic Hunedoara ar urma să se divizeze, ceea ce înseamnă că Termocentrala Mintia ar trece în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, în timp ce minele din Valea Jiului, care mai sunt viabile, și Termocentrala Paroșeni să se transforme într-o altă entitate juridică. În acest sens au fost depuse o serie de amendamente la Ordonanța 60, care a trecut deja de Senat, fiind votată în unanimitate, și urmează să intre la comisiile de specialitate de la Camera Deputaţilor. Consiliul Județean Hunedoara a transmis deja o adresă către Ministerul Energiei prin care îşi arată disponibilitatea de a prelua, în subordine, termocentrala.

În prezent, Termocentrala Mintia face parte din Complexul Energetic Hunedoara, alături de Termocentrala Paroşeni şi minele de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.