ANSAMBLUL FOLCLORIC „LELEȘANA”, INVITAT LA UN CONCERT DE COLINDE ÎN SERBIA

Ansamblul Folcloric „Leleșana” va colinda, sâmbătă, în Serbia. Acești oameni minunați, din cadrul ansamblului din Ținutul Pădurenilor, vor arăta comunității de români, dar și sârbilor care trăiesc în Sărcia-Voivodina, tradițiile și obiceiurile care încă se mai păstrează în comuna Lelese. Astfel, Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe Române din Sărcia-Voivodina a fost cel care a lansat invitația de a participa la un spectacol de colinde și Ansamblul Folcloric „Leleșana”.

Din păcate, multe zone din țară au renunțat la tradiții și obiceiuri, însă, din fericire, nu este cazul comunei Lelese. Aici, nu doar cetățenii comunei luptă pentru păstrarea acestora, ci și primarul Ciprian Achim, care se implică activ în tot ceea ce înseamnă promovarea Ansamblului Folcloric „Leleșana”. În comuna Lelese, obiceiurile, dansurile și portul popular încă se păstrează cu sfințenie, chiar și de cei mai mici dintre locuitorii acestei comune, care, evident, au avut exemple pozitive de urmat. Astfel că, un prim semn că munca acestor oameni nu este în zadar, este faptul că Ansamblul „Leleșana” este frecvent invitat să participa la diferite spectacole în străinătate, iar de data aceasta a fost invitat în Serbia. Evenimentul se va desfășura la finele acestei săptămâni, acolo unde sâmbătă, în 21 decembrie, ansamblul va arăta sârbilor tradițiile zonei, acum în prag de sărbători. Sâmbătă, înainte de concert, va fi oficiată o slujbă, iar după aceea, vor începe colindele. Vor evolua elevi ai școlii generale „Ivo Lola Ribar” din Sărcia-secția de română, Grupul vocal de fete a S.C.A. „Frăție și Unitate” din Sărcia, corul mixt al A.C.R. „Bocăluț” din Torac, corul mixt A.C.R. „Bocăluț” din Ovcea, corul S.C.A. „Armonia” din Săcălaz, corul Protopopiatului Reșița și, bineînțeles, Ansamblul Folcloric Leleșana

„Leleșana”, ansamblul cu o tradiția de zeci de ani

Ansamblul Leleșana a fost înființat în anul 1990, însă o bună perioadă de timp nu a mai funcționat. Din anul 2000, însă, administrația publică locală a reușit să îl readucă la viață. Din ansamblu fac parte locuitori ai acestei comune, de la mic la mare și toți au învățat să fie mândri de dansurile tradiționale, portul popular și obiceiurile acestor meleaguri de poveste. Profesionalismul de care dau dovadă membrii acestui ansamblu este dovedit și de faptul că anual sunt invitați în mai multe țări, pentru a dansa și a-și prezenta portul popular și obiceiurile zonei.

Ne onorează invitația primită de partea Consiliului Parohial al Bisericii Ortodoxe Române din Sărcia-Voivodina și ne bucurăm că o putem onora. Primim multe cereri și invitații, dar, din păcate, nu le putem onora pe toate și din lipsă de timp, pentru că fiecare dintre noi mai lucrează și altceva. Cu toate acestea, de fiecare dactă când putem mergem acolo unde suntem chemați. Ne mândrim cu faptul că putem arăta și celor de peste hotare tradițiile și obiceiurile pe care le păstrăm de zeci, sute de ani, din moși-strămoși. La noi, colindatul reprezintă o întreagă poveste, colindăm pe ulițe pentru a ne anunța prezența și, abia după aceea, mergem din casă în casă. Acolo, în funcție de cine ne primește, colindăm. Sunt colinde specifice în cazul în care în casă este o fată, un băiat sau un bătrân. Mai apoi, dacă în casă este o fată sau mai multe, jucăm fetele. Spre final, avem și câteva urări pentru gazdele noastre și mulțumim pentru bucatele primite. Sunt obiceiuri pe care încă le păstrăm cu sfințenie, iar pe mine mă bucură faptul că tinerii își doresc să le învețe și participă cu mare drag la astfel de obiceiuri”, a precizat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei Lelese.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.