AN PLIN DE EVENIMENTE LA TEATRUL DE ARTĂ DEVA. 15 PRODUCȚII NOI ȘI PESTE 120 DE EVENIMENTE GĂZDUITE, IAR ANUL 2020 VA ADUCE NOI PRODUCȚII DE CALITATE

Scena înseamnă a doua familie pentru actorii care lucrează la Teatrul de Artă Deva. A fost un an destul de încărcat pentru echipa teatrului, având în vedere că au fost puse în scenă nu mai puțin de 15 producții proprii, au fost găzduite 125 de evenimente, între care 108 spectacole artistice. Totodată, anul acesta s-a concretizat una dintre cele mai mari producții ale instituției de cultură din reședința de județ, respectiv spectacolul „Maestrul și Margarita”, de Mihail Bulkagov, în regia lu Alexandru Grecu. Este vorba despre o colaborare fructuoasă între Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, care nu s-a oprit la acest proiect, având în vedere că vor exista și mini-stagiuni în cele două orașe. Astfel, se poate spune că arta, teatru, cultura pot uni mai multe popoare și pot schimba mentalități.

În anul 2019, echipa Teatrului de Artă Deva a realizat următoarele nu mai puțin de 15 producții proprii, ceea ce înseamnă o muncă asiduuă a actorilor, și nu numai. Teatrul de Artă a găzduit 125 de evenimente, între care 108 au fost spectacole artistice. Și, așa cum declara managerul Mihai Panaitescu într-un interviu acordat redactorilor cotidianului Servus Hunedoara, în urmă cu câteva luni, datorită unor spectacole extraordinare, Deva și județul Hunedoara, a ajuns pe harta culturală a lumii. Acest lucru a fost posibil și datorită unor fesivaluri internaționale organizate de Teatrul de Artă Deva, la care au participat artiști din mai multe colțuri ale lumii și, bineînțeles, și actorii deveni au ajuns să fie invitați să prezinte unele piese în afara granițelor, precum Canada, Republica Moldova și altele. Așadar, la categoria festivaluri, instituția de cultură din municipiul Deva se poate lăuda cu Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival” și cu cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”. Totodată, actorii și angajații Teatrului de Artă Deva s-au axat și pe colaborări cu diferite școli, centre, care vizează copiii cu dizabilități. Tot în acest an, a fost organizat și primul Laborator Liric Internațional care s-a concretizat în producția „Vocea umană. Telefonul” („Vocea umană” de F. Poulenc și „Telefonul” de G. C. Menotti). Un alt proiect de excepție, care s-a materializat în acest an și care a adus mai aproape două popare, care, în fapt, reprezintă unul singur, a fost și este colaborarea cu un teatru din Chișinău. Astfel, anul acesta a prins contur prima producție în colaborare cu Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, respectiv „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Grecu. Un alt proiect de succes, a reprezentat și turneul în Iași și Chișinău cu producția „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Marius Oltean. O altă realizare a Teatrului de Artă Deva este și permanentizarea matineului lunar pentru copii, oferind posibilitatea familiilor cu copii de a petrece împreună o oră la teatru, duminica. Instituția a fost partener și în organizarea festivalului de teatru pentru copiii cu dizabilități „Unde fugim de acasă”. Aici a fost vorba despre un parteneriat cu „Centrul Școlar de Educație Incluzivă Rudolf Steiner”, aflat la cea de-a doua ediție. În acest an Teartul de Artă Deva a reușit să implementeze și sistemul de achiziție online a biletelor la producțiile pe care le puteți urmări aici.

Parteneriatul pe care îl avem cu Teatrul Național <Satiricus I.L. Caragiale> din Chișinău s-a materializat. Dacă până acum discutam despre proiecte, acum este vorba despre realizări. Este vorba despre două producții, una la Chișinău și una la Deva. La teatrul din Chișinău au regizat piesa de teatru <Ce vrăji a mai făcut soția mea?>, împreună cu colectivul Teatrului Satiricus. Spectacolul a avut premiera în 1 noiembrie și s-a bucurat de mare succes. Sala a fost arhiplină, iar biletele s-au vândut deja și pentru următoarele două reprezentații. Acest schimb cultural prinde rădăcini, iar oamenii încep să îl simtă. Ideea de bază este că dacă altfel nu se poate face această fuziune între români, noi avem această posibilitate, prin cultură. O astfel de fuziune trebuie făcută, prima dată, la nivel uman, iar prin cultură această punte se poate realiza prin cel mai facil mod. Noi ne adresăm unui public universal. Aducând actorii de la teatrul Stiricus, la Deva, și lucrând efectiv aici, deja am adus o parte din cultură și o parte din Moldova. Este valabil și viceversa. Această fuziune ne bucură și nu poate fi decât un vector în evoluția mentalităților între cele două maluri ale Prutului. Lucrurile încep să se lege, iar acest lucru ar fi extrem de dificil de realizat dacă reprezentanții acestui județ, Consiliul Județean Hunedoara, nu ar fi înțeles importanța actului cultural. De asemenea, dacă nu am fi avut și sprijin financiar din partea CJ Hunedoara, multe dintre spectacolele pe care le-am realizat și care au primit aprecierea publicului, nu ar fi fost posibile. Am reușit să transformăm o parte din banii contribuabililor în cultură de calitate, iar acest lucru ajută foarte mult. Cultura este singura modalitate de a avansa și de a ne îndrepta spre o lume mai civilizată. Aceste proiecte sunt extrem de benefice pentru actul cultural și pentru cele două popoare”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

Cele 15 Premiere realizate în 2019 sunt:

1. „Un bărbat și mai multe femei”, regia Eugen Pădureanu

2. „Vestitul Peticilă”, regia Eugen Pădureanu

3. „Cafeaua domnului ministru”, regia Daniel Bucur

4. „Zadarnicele chinuri ale dragostei”, regia Ștefan Iordănescu

5. „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, regia Marius Oltean

6. „Parada”, regia Cosmin Crețu

7. „Lupul și Oița”, regia Eugen Pădureanu

8. „Vocea umană.Telefonul”, regia F.Calonfirescu

9. „Și cu violoncelul ce facem?”, regia Daniel Bucur

10. „N/O iubeam”, regia Antonella Cornici

11. „Adevărata poveste a lui Hansel și Gretel”, regia Marian Stan

12. „Maestrul și Margarita”, regia Sandu Grecu

13. „Contrat. Son dernier vœu”, regia Mihai Panaitescu

14. „Glory of living”, regia Mihai Panaitescu

15. „Cum a pierdut Leonida o noapte furtunoasă de carnaval”, teatru lectură, regia Mihai Panaitescu.

Participare la festivaluri naționale

Echipa Teatrului de Artă Deva a participat și la festivaluri de gen din țară, cu câteva dintre piesele de teatru pe care le-a pus în scenă. Mai exact, este vorba despre piesa „Șantaj”, în regia lui Cosmin Crețu la FITTS 2019 la Turda, despre piesa „Contract”, în regia lui Mihai Panaitescu la Fest In pe Bulevard București 2019 și spectacolul „Și cu violoncelul ce facem?”, în regia lui Daniel Bucur, la Festivalul „New Wave Theater Festival” Reșița.

Colaborare de excepție cu Franța

În cadrul sezonului România Franța,Teatrul de Artă Deva a realizat producția „Contrat.Son dernier vœu” , în regia lui Mihai Panaitescu. A fost un spectacol în limba franceză, producție ce va fi jucată atât pe scenele românești, cât și la festivalurile francofone. Anul 2019 a însemnat și cea mai ambițioasă stagiune din istoria teatrului devean, atât la nivel calitativ cât și cantitativ. Acest an a fost animat de un eveniment deosebit și anume „Sezonul România -Franța”. Sezonul a avut pentru cele două țări vocația de a actualiza imaginea și percepția celor două popoare unul față de celălalt și de a întări legăturile economice, științifice, culturale și de societate care unesc cele două țări. „Sezonul a fost orientat spre viitor, reprezentând un spațiu extins al exprimării și vizibilității pentru creatori contemporani ai generației emergente din cele două țări. De asemenea, Sezonul trebuie să folosească și să se joace cu stereotipurile existente, să fie provocator și curajos, ancorat în realitățile acestei perioade. În același timp, este imposibil să nu ținem seama de un trecut atât de bogat în relații culturale și istorice. De aceea, Sezonul este și ocazia de a construi un dialog între patrimoniu și contemporaneitate bazat pe o moștenire comună și pe un viitor ce urmează a fi construit împreună. În acest context, Teatrul de Artă Deva a propus spectacolul în limba franceză „Contrat.Son dernier vœu”, producție ce va fi jucată atât pe scenele românești, cât și la festivalurile francofone. Această piesă este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă. Spectacolul este un semnal de alarmă pentru toate româncele care sunt în străinătate pentru a oferi servicii de îngrijire pentru bătrâni sau bolnavi, încercând să le inducem faptul că trebuie să îți păstreze demnitatea și valoarea umană”, a precizat regizorul Mihai Panaitescu.

Proiectele pentru anul 2020, deja în pregătire

Pentru a pregăti următoarele premiere din 2020, în data de 3 decembrie a acestui an, a avut, la teatru, casting pentru ca echipa teatrului să se mărească. Astfel, acest demers se va materializa în primele patru premiere propuse pentru anul viitor. Prima dintre ele va putea fi urmărită de iubitorii teatrului, în 23 ianuarie 2020, când va avea loc premiera spectacolului „Aniversarea” în regia lui Eugen Pădureanu.

Propunerile Teatrului de Arta Deva pentru anul 2020 sunt: „Infernul”, adaptare după J.P.Sartre, în regia lui Daniel Bucur, „D’ale Carnavalului” de I.L.Caragiale, în regia lui Mihai Panaitescu. De asemenea, pentru anul ce urmează reprezentanții Teatrului de Artă Deva vorbesc și despre realizarea mai multor producții care să atragă copiii și tinerii spre teatru, inclusiv a unui spectacol stradal. Totodată, proiectele care au ajuns să aibă ecou și la nivel internațional, vor continua, așa cum va fi și cazul celei de a treia ediție a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival”. Acesta va avea loc la începutul lunii septembrie în 2020. un alt festival care va fi organizat și anul următor este Festivalul Internațional de Operă și Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”-ediția a patra. „Vom fi, din nou, parteneri cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Rudolf Steiner în organizarea festivalului de teatru pentru copiii cu dizabilități. Sperăm că în oferta noastră culturală s-au regăsit cât mai mulți participanți la evenimentele organizate și găzduite de Teatrul de Artă Deva și vă așteptăm și în 2020 la teatru. Mulțumim publicului, partenerilor și colaboratorilor noștri și îi asigurăm de înalta noastră prețuire, fără a uita nici acum, la final de an motto-ul nostru: <Respectă-te, deci vino la teatru!>”, a precizat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.