PRIMARUL MUNICIPIULUI DEVA DĂ ASIGURĂRI CĂ NU VOR FI PROBLEME ÎN CE PRIVEȘTE FURNIZAREA AGENTULUI TERMIC ÎN ACEASTĂ IARNĂ

Stocul de cărbune pentru ca Termocentrala Mintia să poată funcționa la parametri normali va fi asigurat, pentru această iarnă, atât de minele din Valea Jiului, precum și din rezerva existentă în portul Constanța, a precizat, miercuri, edilul șef al municipiului Deva, Florin Oancea, într-o conferință de presă. Acesta a mai susținut că își dorește să preia termocentrala însă nu în orice condiții, ci doar dacă va fi degrevată de datorii, iar conducerea societății va putea să prezinte un plan clar de viabilizare.

După discuțiile purtate zielele trecute cu premierul și vicepremierul României, precum și cu ministrul Economiei, despre situația Termocentralei Mintia, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, îi asigură pe deveni că nu vor fi probleme în ce privește stocul de cărbune pentru ca tremocentrala să poată asigura furnizarea agentului termic și a apei calde. Devenii, fiind vorba de peste 22.000 de suflete care pe perioada iernii depind de agentul termic și apa caldă furnizate de Termocentrala Mintia, trebuie să fie convinși că nu vor avea probleme din acest punct de vedere, pe parcursul acestei ierni, iar eu m-am asigurat că acest lucru va fi așa. Este motivul pentru care am cerut să fiu primit la Guvernul României. Luni, am avut o discuție cu premierul Ludovic Orban, căruia i-am explicat situația reală. De asemenea, marți, am avut o discuție, împreună cu reprezentanții CEH și ai Termocentralei Mintia, cu vicepremierul Raluca Turcan, iar la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cu ministrul de resort. Concluzia este una clară: suntem cu plățile la zi către Termocentrala Mintia. Le-am garantat că vom plăti fiecare factură până la ultimul leu. Directorul CEH a oferit garanția că va asigura stocul de cărbune pentru Termocentrala Mintia și, de asemenea, va fi asigurat și transportul de către CFR Marfă. Ne-a asigurat, de asemenea, ministrul Mediului, că diferența de cărbune, dacă cei din Valea Jiului nu vor putea asigura cantitatea necesară, va fi completată din stocul tampon existent în portul Constanța”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

„Dacă există 1 la sută șanse ca Termocentrala Mintia să redevină viabilă eu, ca primar, mă voi zbate ca acest lucru să se întâmple”

Edilul șef a mai precizat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că va face demersuri pentru ca municipalitatea să preia această societate, însă nu în orice condiții, aceasta trebuie să fie degrevată de datorii, iar conducerea să vină cu un plan concret prin care să demonstreze că poate redeveni viabilă. „Îmi doresc, în calitate de primar, să preluăm această termocentrală, dar nu în orice condiții. Am spus și repet, că nu sacrific un oraș pentru o societate comercială. Societățile comerciale trebuie să asigure servicii de calitate cetățenilor din acest oraș, iar dacă există 1 la sută șanse ca Termocentrala Mintia să redevină viabilă prin separarea de CEH, eu, ca primar, mă voi zbate ca acest lucru să se întâmple. Însă, preluarea acestei temrocentrale, din discuțiile pe care le-am avut, s-ar putea să mai dureze cel puțin jumătate de an, până toți creditorii se vor aduna la masa credală și se va face inventarierea tuturor bunurilor din cadrul CEH. Condiile principale sunt ca termocentrala să fie preluată fără datorii, iar conducerea să vină cu un plan clar de viabilizare, pentru următorii ani. Și asta, pentru ca în momentul în care va fi preluată să poată să își asigure profitul în așa fel încât să își acopere cheltuielile de funcționare, plata salariilor și, apoi, împreună să găsim soluții pentru retehnologizare”, a menționat Oancea.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.