SUTE DE ARTIFICII DEȚINUTE ILEGAL, CONFISCATE DE POLIȚIȘTII HUNEDORENI

Peste 500 de articole pirotehnice din clase interzise la comercializare către publicul larg, confiscate de către poliţiştii structurii de profil din cadrul I.P.J. Hunedoara, în urma unei acţiuni. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice. Oamenii legii spun că, cei care nu respectă legislația în vigoare se pot alege cu amenzi usturătoare sau chiar cu pedepse cu închisoarea.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, din cadrul I.P.J. Hunedoara, au efectuat activităţi de verificare a legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, pe raza municipiului Deva. „În urma controalelor, în zona unui complex comercial, poliţiştii au identificat o femeie în vârstă de 38 de ani, din Deva, care comercializa 425 de baterii de artificii din categoria F2 și F3 şi 137 de baterii de artificii din categoria T1, fără a respecta prevederile legale în acest domeniu. În cauză, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice. Acţiune a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, comisar Bogdan Nițu.

Amenzi usturătoare și chiar închisoare pentru nerespecatrea legii

Poliţiştii reamintesc hunedorenilor că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şiT2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni). Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Limite de vârstă

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz creare site web.

Când se interzice folosirea articolelor pirotehnice

Folosirea articolelor pirotehnice se interzice între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale. De asemenea, este interzisă folosirea acestor articole la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste patru niveluri, dar și la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze. Folosirea acestor articole pirotehnice este interzisă și în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, precum și la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri realizare site.

În perioada următoare, poliţiştii hunedoreni vor intensifica acţiunile de verificare a legalităţii comercializării articolelor pirotehnice de către agenţii economici sau persoanele fizice autorizate. Controalele vor viza aspecte privind deţinerea, depozitarea, comercializarea, transportul şi folosirea articolelor pirotehnice.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.