Bugetul pentru 2020 este gata, a fost construit pe legislația și taxele în vigoare și cred că va fi prezentat în Parlament săptămâna viitoare, a declarat, marți seara, la Digi24, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
„Bugetul este gata, va fi prezentat în Parlament, cred că săptămâna viitoare (…) Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare și taxele în vigoare. Nu introducem alte taxe, nu avem intenții să introducem alte taxe în 2020”, a spus Cîțu.
Ministrul a precizat că punctul de amendă pentru circulație va fi înghețat la nivelul actual, de 145 lei, și nu va crește cu salariul minim, așa cum nu se vor majora nici salariile demnitarilor și că, în acest moment, nu se are în vedere o altă formulă de calcul pentru amenzile de circulație.
Cîțu a afirmat că, marți, a fost prezentat în Guvern proiectul de lege privind plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020 și a subliniat că urmează să se facă o tranziție de la o politică fiscală prociclică către una normală, iar această perioadă de tranziție va dura circa un an și jumătate.
„Din păcate, trebuie să arătăm pentru anul viitor și anul care urmează, 2021, un deficit peste 3%, asta pentru că ar fi o ajustare mult prea abruptă pentru economie, având în vedere decelerarea creșterii economice la nivel global, cât și în România, și atunci e o ajustare graduală. Ce facem acum este să facem o tranziție de la o politică fiscală prociclică către o politică fiscală normală, și aici este o perioadă de tranziție pe care să o facem într-un an, un an și jumătate”, a explicat ministrul Finanțelor.
Întrebat dacă va fi primit acceptul Comisiei Europene în ceea ce privește depășirea plafonului de 3% privind deficitul bugetar, șeful de la Finanțe a răspuns că nu este vorba despre accept sau nu, ci despre o procedură și va trebui discutat cu partenerii internaționali pentru a se vedea cum poate fi adusă politica fiscală, astfel încât să nu mai reprezinte un element de volatilitate în economie.
Totodată, ministrul a reiterat că, în anul 2020, economia „va fi curățată” și „va fi pregătită pentru 2021, când creșterea se va baza pe investiții”.
„Ceea ce facem noi acum, să trecem de la această politică prociclică către una anticiclică, una normală, va reduce presiunea pentru deficitul comercial. Bineînteles că nu se întâmplă peste noapte și nu vrem să facem mișcări bruște. Va dura această perioadă, dar, după cum am mai spus, 2020 este anul în care curățăm economia, o stabilizăm și o pregătim pentru 2021. Din 2021 o să vedeți o creștere economică bazată pe investiții, o creștere economică sustenabilă”,a susținut Florin Cîțu.
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat, marți seara, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020, care prevede pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,6% și pentru 2021 de 3,34%. În același timp, plafonul pentru datoria publică este stabilit la 45% din Produsul Intern Brut (PIB).
Ce se elimină din OUG 114
În ce privește OUG 114, Cîțu a spus că se încearcă eliminarea tuturor elementelor nocive din aceasta, iar o decizie va fi luată în sedința de guvern din această săptămână.
„Am anunțat câteva măsuri: eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiții pentru administratorii Pilonului II de pensii. În ceea ce privește taxa pe energie, acolo se lucrează într-un sistem gradual, rămâne însă salariul minim în construcții. Acolo am spus la început că nu putem să ne atingem, dar eliminăm taxa pentru telecomunicații. Cam aceasta este direcția. Încercăm să eliminăm cam toate elementele nocive ale OUG 114, tot ce se mai poate elimina, pentru că am spus în sistemul de construcții nu se mai poate elimina. (…) În seara aceasta (marți seara -n.r.) va fi o primă lectură pe modificările OUG 114, iar decizia va fi săptămâna aceasta, în cealaltă ședința de guvern”, a precizat șeful de la Finanțe.
Întrebat despre o posibilă schemă de ajutor de stat pentru cei care au avut de suferit din cauza OUG 114, Cîțu a răspuns: „Nu am vazut această schemă. Este o propunere a premierului, o să o investigăm să vedem dacă se poate aplica, să vedem unde au fost aceste costuri, dar eu nu am văzut o variantă de text și nu pot să mă pronunț”.
În ceea ce privește pierderile pe OUG 114 înregistrate din cauza prețurilor majorate la gaz și electricitate, anunțate de către premier, ministrul Finanțelor a dat asigurări că va fi mediată și această problemă. „Au fost pierderi atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Vom vedea cum putem să mediem această problemă”, a subliniat Cîțu.
Acesta a mai fost întrebat de către moderatorul emisiunii care sunt intențiile legate de Fondul Suveran de Investiții, iar Cîțu a menționat că „prin această ordonanță, Fondul Suveran de Investiții dispare, dar și alte câteva fonduri, Fondul de Dezvoltare”.
„Prima dată a fost neconstituțional și am spus asta, a doua oară iarăși sunt probleme de neconstituționalitate și nu corespund vreunui fond modern de investiții. (…) Nu a funcționat niciodată în România, deci nu este nicio pierdere.
Știți bine că, în primii doi ani de zile, managerii acestor instituții erau numiți de ministrul Finanțelor, așa că eliminăm acest subiectivism. Era clar că era un sistem prin care se creau alte sinecuri. Și am oprit și acest lucru”, a adăugat ministrul de resort.
Ordonanța de Urgență 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic și telecom, precum și taxe pe activele din sistemul bancar. Potrivit documentului, în sectorul telecom, companiile plăteau o contribuție de 3% din cifra de afaceri, fața de 0,4%, anterior.
Leave a Reply