În timp ce toate canalele informative din judeţ dau pe dinafară de ştiri referitoare la modul în care hunedorenii se vor putea distra în aer liber de Crăciun şi Revelion, întâmplările real-culturale ce ajung în zona noastră, cad în derizoriu.
Marţi, 10 decembrie, la Centrul Cultural „Drăgan Munteanu” din Deva ar fi trebuit să aibă loc spectacolul „Acasă de Crăciun”, cu participarea soliştilor Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Un dar oferit de artişti valoroşi, reunind un repertoriu de colinde vechi și noi, tradiționale românești, dar și internaționale, într-o sărbătoare lirică de excepţie. Din păcate lipsa de interes a publicului şi în consecinţă vânzarea aproape inexistentă de bilete, a dus la anularea lui.
Dacă ar fi să comparăm preţul biletelor cu cele de la alte spectacole, ne putem convinge că nu acesta a fost motivul nereuşitei. Rămâne atunci întrebarea, neplăcută, ce-i drept, dacă nu cumva publicul devean şi din împrejurimi suferă de o lipsă de interes acută faţă de actul cultural adevărat, mulţumindu-se cu şuşele populiste oferite în general de primării sau cu spectacolele locale ce rămân, în marea lor majoritate, la un nivel destul de scăzut.
Cineva spunea odată “când aud de cultură, îmi vine să pun mâna pe pistol”. Nu contează cui aparţine citatul, cu siguranţă nu e vreo personalitate, cel mult un personaj. Cu aceste cuvinte în minte, l-am întrebat pe domnul Cristian Fodor, director al Centrului Cultural “Drăgan Munteanu”, care este părerea dânsului despre anularea acestui spectacol, ca om implicat direct.
“Am observat în timp un fenomen interesant: atunci când spectacolele au loc după data de 10 a lunii, când majoritatea devenilor iau salariile, lumea vine şi cumpără bilete. Ori “Acasă de Crăciun” era tocmai în 10… Din păcate nu putem să facem nimic pentru ca aceste spectacole să aibă loc. Publicul trebuie să facă diferenţa între cele organizate de noi şi cele doar găzduite, cum este cel despre care vorbim. În cazul acestora din urmă, promovarea este făcută exclusiv de cei care aduc spectacolul. Poate că nu a fost suficientă. Cauzele pot fi multiple şi eu nu le cunosc. Am putea, e adevărat, să plătim noi integral totul şi apoi să ne asumăm riscul ca biletele să nu se vândă şi să nu acopere aceste cheltuieli. Nu vrem să facem asta, adică să ţinem spectacole cu 10-15 oameni în sală”.
Din păcate numărul spectacolelor anulate este tot mai mare în judeţul nostru, cazul prezentat acum nefiind singular. Acest fapt nu poate duce pe viitor decât la ocolirea Hunedoarei, atunci când artiştii îşi vor stabili turneele, privându-i astfel de spectacole valoroase pe cei interesaţi şi obligându-i să le caute la Sibiu, Timişoara sau Cluj-Napoca, cu cheltuieli şi oboseală suplimentare.
Direcţiile judeţene de profil ar trebui să sesizeze acest fapt şi să încerce să sprijine financiar acest gen de spectacole, preocupându-se astfel de ridicarea nivelului de cultură al oamenilor, adică făcând exact lucrurile pentru care au fost înfiinţate. Un act cultural nu trebuie să meargă doar pe coordonate exclusiv financiare, de profit ci şi pe motivaţii educative. O soluţie ar putea fi distribuirea de bilete gratuite în şcoli, costul lor urmând să fie subvenţionat de la bugetele locale, îndemnând astfel tinerii să ia parte la manifestări culturale de calitate.
Leave a Reply