LANSARE DE CARTE LA PETROŞANI. „ESEU DESPRE PREMISELE, SPIRITUL ŞI CONSECINŢELE REVOLUŢIEI ROMÂNE DIN DECEMBRIE 1989”, DE ISTORICUL GHEORGHE FIRCZAK

Evenimentul cultural, la Universitatea din Petroşani. Prestigioasa instituţie de învăţământ superior a fost gazda lansării cărţii „Eseu despre premisele, spiritul şi consecinţele Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, semnată de prof. dr. Gheorghe Firczak, președintele fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Noua apariţie editorială, semnată de istoricul prof. dr. Gheorghe Firczak, vine în contextul marcării a 30 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989. Cei care au luat cuvântul, în cadrul manifestării culturale, au vorbit despre importanţa evenimentelor de la acel moment.

Prof. dr. Liviu Lazăr, cel care, de altfel, semnează şi recenzia acestei cărţi, a făcut o prezentare a eseului. „Lucrare de faţă este un eseu ce permite o generalizare a tot ceea ce a cercetat istoricul Gheorghe Firczak în această perioadă. Tot ceea ce este trecut în această carte se bazează pe fapte reale. De ce un eseu? Pentru că, iată, sunt aproape 30 de ani de la Revoluţia din decembrie ’89. Lucrurile s-au mai decantat şi ne permit să facem nişte generalizări şi, poate, nişte concluzii care, uneori, în presa vremii, în discuţiile publice, au fost contestate mai mult sau mai puţin. Eseul începe cu o introducere în care sunt prezentate evenimentele din Europa anului 1989 care au dus la prăbuşirea regimului comunist şi nu numai din Europa. Ca o noutate, să spunem aşa, pentru că nici în manualele de istorie, din păcate, anul european 1989 nu este valorificat la adevărata lui semnificaţie (…) Această introducere are rolul în concepţia autorului de a compara faptele, pentru că România a fost singura ţară în care Revoluţia a avut şi un caracter sângeros”.

Au mai luat cuvântul istoricul Viorica Igelsky și rectorul Universităţii Petroşani, prof. univ. dr.ing. Radu Sorin Mihai, gazdă a acestei lansări de carte. „Totdeauna, mă bucur când un eveniment cultural, ştiinţific, editorial, are loc la Universitatea din Petroşani, locul unde mi se pare cel mai potrivit ca să dezbatem sau să lansăm asemenea evenimente. Universitatea Petroşani a ocupat şi trebuie să ocupe, în continuare, un rol primordial în dezvoltarea ştiinţifică culturală a Văii Jiului şi, implicit, a judeţului Hunedoara. Această carte, care se lansează, vis-a- vis de Revoluţia din decembrie 1989 (…) mi se pare deosebit de importantă pentru că aduce elemente de noutate istorice, reale privind, pe de o parte, contextul european şi mondial al acestei Revoluţii, iar pe de altă parte, specificitatea şi unicitatea Revoluţiei din România. Mă bucur foarte mult că avem, aici, în sală, poate, cei mai reprezentativi oameni care au participat la Revoluţie din Petroşani, din Valea Jiului (…) Şi de ce? Pentru că, dumnealor, (…) care au fost în vârful Revoluţiei din Valea Jiului şi din Petroşani, percep altfel această carte şi, eu cred că, le este destinată tuturor, cu o particularitate aparte dumnealor”, a declarat prof. univ. dr.ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universităţii Petroşani.

La rândul său, autorul lucrării, profesorul doctor Gheorghe Firczak, istoric, fost deputat în mai multe legislaturi în Parlamentul României din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, dar mai mult decât atât, participant la evenimentele din decembrie 1989 de la Deva, a declarat, printre altele: „Am ţinut să organizăm şi aici, la Petroşani, lansarea acestei cărţi, pentru că şi Petroşani a fost pe harta Revoluţiei Române din Decembrie 1989, ca multe alte centre, o localitate importantă, de fapt, Petroşani, şi Valea Jiului în ansamblul său. Din nefericire, în spiritualitatea românească, în spaţiul public românesc, nu întotdeauna sunt recunoscute meritele noastre, ale celor care atunci am preluat puterea, am înlăturat vechile structuri comuniste şi am constituit noile structuri democratice în ţara noastră, în diverse localităţi. (…) Faptul că, dacă numai 10 la sută din idealurile Revoluţiei Române din Decembrie 1989 s-ar fi împlinit, aşa cum ne-am gândit noi atunci şi cum le-a sintetizat şi manifestul Consiliului Frontului Salvării Naţionale, publicat în data de 22 decembrie, ar fi fost mult mai bine. Dar, eu zic că, datoria noastră este să încercăm, să nu ne pierdem speranţa şi să mergem mai departe. Şi, totuşi, să credem în destinul fast al ţării noastre pentru că nu se poate să nu mergem undeva pe drumul cel bun, iar acest drum a fost deschis de aderarea României la structurile euro-atlantice şi poate continua cu această colaborare şi cu tot ceea ce trebuie să se facă în România”.

Evenimentul cultural, prezentat de către Ioana Popescu, s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de către autorul cărţii, prof. dr. Gheorghe Firczak, celor prezenţi la lansare.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.