LECȚIE DE PREVENIRE A VIOLENȚEI DOMESTICE, PREDATĂ, DE POLIȚIȘTI, ELEVILOR DE LA „CETATE” DEVA

Zeci de elevi ai Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva, au participat la o activitate de prevenire a violenței domestice, în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Europei și O.S.C.E. Aceștia au fost învățați cum să recunoască primele semne de abuz într-o relație de prietenie între parteneri și ce metode să folosească pentru a ieși dintr-o relație toxică.

Nu mai puțin de 50 de elevi, din clasele a IX-a, de la Liceul cu Program Sportiv „Cetate”, din Deva, au dezbătut cu ofiţerul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ Hunedoara, aspecte referitoare la legislație, în domeniul violenței domestice. Astfel, au fost discutate aspecte legate de cercul violenței domestice, formele de manifestare, cauzele și consecințele ireparabile pe termen lung asupra membrilor unei familii. Ofițerul de poliție a prezentat scopul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței asupra femei” care se derulează în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie. Elevii au aflat informaţii noi legate de translatarea infracționalității asupra unui membru de familie în legislația română, respectiv în Codul Penal, precum și modalitățile de reacție în cazul în care sunt martorii unei violențe în mediul familial sau victime. „Polițistul a prezentat circuitul procedural al unei victime, documentele necesare pentru apărarea ei și mai ales modul în care se poate solicita un ordin de protecție provizoriu. Ofițerul a arătat importanța acestui demers și ce efecte produce acesta în societate, fiind, prezentate, totodată, instituțiile care intervin în susținerea victimei pe parcursul procesului de ieșire din relația violentă. Elevii au fost învățați cum să recunoască primele semne de abuz într-o relație de prietenie între parteneri, cum să recunoască timpuriu formele violenței în cuplu și ce metode să folosească pentru a ieși dintr-o relație toxică”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, comisar Bogdan Nițu.

Elevii au înțeles și consecințele pe termen lung ale tolerării unor forme de abuz și agresiune în relațiile de cuplu și faptul că violența se învață și se transmite mai departe, ca adult. Tinerilor le-a fost prezentat și un material video, care a susținut tema întâlnirii.

Campanie regională, în plină desfășurare

În această perioadă, Poliția Română, alături de organizații din țara noastră și agenții de aplicare a legii din Bulgaria și Ungaria, este parte a campaniei regionale a O.S.C.E. de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen. În data de 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliției din cadrul Departamentului Amenințări Transnaționale al OSCE a lansat o campanie regională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria și România, ce se derulează pe parcursul a 16 zile de activism în acest domeniu.

Campania constituie ultima fază a proiectului Strategii și Practici Eficiente de Justiție Penală pentru Combaterea Violenței de Gen în Europa de Est, proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei țări. Activitățile vizează atât polițiștii, cât și publicul, inclusiv victimele și făptuitorii. În cadrul campaniei, polițiștii au primit ghiduri de buzunar, pe care le pot folosi în recunoașterea cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen, pentru a adopta o atitudine mai sensibilă faţă de victimele acestui fenomen. Afișe, spoturi TV și radio au fost, de asemenea, publicate în scopul de a sensibiliza publicul şi de a încuraja raportarea cazurilor.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.