O tânără în vârstă de 28 de ani, din comuna Hărău, a alertat polițiștii, cărora le-a spus că a fost agresată de soțul său. După cercetările efectuate, oamenii legii au stabilit că tânăra a fost cea care a dat tonul la violență, după ce l-a agresat pe soțul său și pe bunica sa. Potrivit datelor statistice, furnizate de reprezentanții IPJ Hunedoara, la nivel de județ, în zece luni, polițiștii au emis aproape 130 de ordine de protecție provizorie, aproape 100 dintre acestea fiind în mediul urban.
Incidentul s-a petrecut marți noaptea, în jurul orei 21:54. „Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de o tânără în vârstă de 29 de ani, din comuna Hărău, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la domiciliu, a fost agresată de soțul său, un bărbat în vârstă de 38 de ani. După ce au aplanat starea conflictuală, poliţiştii au stabilit, în urma verificărilor efectuate, că tânăra a exercitat acte de violență atât față de soțul său, cât şi față de bunica sa, în vârstă de 75 de ani, iar la rândul său, soţul lovit-o cu palma”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, comisar Bogdan Nițu.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunilor de violență în familie (trei acte materiale ale infracțiunii). Totodată, în urma întocmirii formularelor de evaluare a riscului, poliţiştii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.
Aproape 130 de ordine de protecție provizorie emise în 10 luni
Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. „În zece luni din acest an, la nivelul judeţului Hunedoara au fost emise 129 de ordine de protecţie provizorii, faţă de persoane care s-au manifestat violent în raport cu membrii familiei ori au adus injurii și amenințări acestora. Din totalul ordinelor provizorii, 98 au fost emise în mediul urban, iar 31 în mediul rural”, a mai precizat Nițu.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Cum intervin polițiștii
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin 112, formulate în scris sau verbal, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane. Cu ocazia intervenţiei, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Mai mult, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply