ISTRIA – UN ARDEAL CU IEȘIRE LA MARE

Chiar dacă e cu 300 de km mai departe decât litoralul românesc, litoralul croat poate fi o alternativă, dat fiind faptul că faci mai repede 1000 de km aproape toți pe autostradă decât 700 de km pe drumurile românești. Iar ceea ce veți descoperi aici face meritat fiecare km parcurs în plus. Așa că haideți cu mine în concediu în Istria.

Imediat cum intri în peninsula Istria, situată în nordul Mării Adriatice, dealurile și munții brăzdați de văi și scăldați de soarele mediteranean te fac să te simți oarecum acasă, tu călătorule din Ardeal. Hectare de vii, sate pitorești, burguri medievale, pâraie repezi sau râuri molcoame te fac să realizezi că ești tot în Imperiu. Trecută prin stapânirile romanilor, longobarzilor, anexată la Regatul francilor, aflată sub stăpânirea ducilor din Meran, Carintia ori Bavaria, parte a Imperiului Habsburgic, dar și a Republicii Venețiene, ieșire la mare a Ungariei pentru o perioadă,  peninsula Istria poartă pecetea și influența tuturor stăpânătorilor, fiind acum un melanj de culturi, obiceiuri, tradiții și naționalități, printre care enumerăm croați, sârbi, sloveni, italieni, albanezi, bosniaci și, nu în ultimul rând, istro-români.

Avantaje și dezavantaje

Un concediu  pe litoralul adriatic al Istriei va face fericit orice iubitor de munte și mare, pentru că aici este unul dintre puținele locuri unde faci plajă la mare sub brazi intercalați cu palmieri care îți oferă o umbră plăcută. În schimb, iubitorii de plaje cu nisip vor fi dezamăgiți, pentru că, de cele mai multe ori, intri în mare direct de pe stâncă. Singurele plaje cu nisip din Istria sunt artificiale. Oricum, combinația de munte-mare este irepetabilă, poate egalată doar în unele locuri din Muntenegru.

Civilizația este la ea acasă, curățenia desăvârșită, germana și italiana sunt limbi comune, engleza este vorbită și ea. Siturile istorice sunt atât de diverse încât nu știi ce să alegi prima dată să vizitezi: anticii romani, venețienii medievali sau habsburgii mai aproape de noi.

Cum vorbim de Marea Adriatică, este lesne de înțeles că fructele de mare sunt principala atracție culinară. Prospețimea lor și influențele italiene din bucătăria tradițională, combinate cu vinul local excelent fac deliciul oricărui gurmand.

Porec bate Pula

Un concediu în Istria nu este complet fără a vizita Porec, nestemata litoralului istrian. Rivalitatea acestuia cu mai cunsocuta Pula este notorie, dar Porec bate Pula de departe!

Un orășel cu ceva peste 15,000 de locuitori este păstrătorul relicvelor antice ale romanilor și tuturor celor care răvășiți de frumusețea sa  l-au luat în stăpânire. Aici aveți impresionant de multe monumente de vizitat, palate regale, piețe publice, străzi, biserici sau fantastica faleză. Portul turistic este în sine o atracție, de aici puteți pleca în superbe croaziere pe coasta Istriei, sau chiar până în Veneția.

Partea tursitcă este concentrată în jurul celor două lagune, Plava Laguna și Zelena Laguna, respectiv Laguna Albastră și Laguna Verde. Recomandarea mea este  Zelena Laguna, aici veți găsi mai ușor locuri de parcare și locuri pe plaja care, așa cum spuneam, înseamnă stancă și gazon sub brazi și palmieri. Accesul în mare este interesant, pe scări de inox, precum în piscine. Marea este impecabilă, clară precum în Grecia, fiind protejată cu plase în larg. Marea este aproape permanent liniștită, dat fiind că Adriatica este mare închisă, deci pasionații de valuri vor fi dezamăgiți.

Musai de văzut

Un concediu în Istria nu este complet dacă nu vedeți Porec, Pula și salba de stațiuni de pe Litoral. Fiordul Lim este o altă minunăție a naturii care merită văzută atât de pe un vapor de croazieră, cât și de la înălțimea șoselei.

O vizită în Trieste, aflat la câteva zeci de km este altă atracție, și Veneția, fie cu vaporul sau cu mașina e foarte accesibilă.

Dacă tot ați ajuns aici, dați o fugă în Slovenia la Peștera Postojna, cea mai mare peșteră vizitabilă din Europa. Este incredibilă și vă va schimba ideea despre peșteri, fie și numai prin mica vietate care trăiește aici, complet oarbă, tritonul.

Hum, cel mai mic oraș din Lume

Orășelele și satele din interiorul peninsulei sunt bijuterii risipite în podișul istrian. Prin preumbările mele am ajuns într-un sătuc mic, unde am descoperit un restaurant cu numele Dacia. Era al unui istro-român… Nu ratați Motovun, un burg construit cu străzi în spirală pe un vârf de deal și, cel mai important, Hum, cel mai mic oraș din Lume!

Cu cei 17 locuitori, Hum este certificat de Guinness Book drept cel mai mic oraș din Lume. Este, de fapt, o cetate medievală, parte a municipalității Buztez, care are 100 de m lungime și 30 de m lățime, un oval care conține tot ce are nevoie un oraș. Locuințe pentru cei 17 locuitori, biserică, crâșmă, magazin. Nu se circulă cu mașina, și porțile orașului se închid noaptea. Peste un milion de turiști vizitează anual orașul cu 17 locuitori. Accesul se face spre oraș pe Aleea Glagolitică, alee marcată de câte un monument pentru fiecare literă din alfabetul precursor celui chirilic.

Bine de știut

Croația nu este o destinație ieftină! Istria, nici atât! Pentru un concediu reușit, evitați prioada dintre mijlocul lui iulie si sfârștul lui august, când au italienii concediu. Iunie și septembrie sunt perioade ideale de concediu în Istria. Mașina personală este alegerea cea mai potrivită, la fel, cazarea în sistem self catering.

Ardealul cu ieșire la mare

Prima mea vizită în Istria m-a marcat profund. Au urmat apoi încă 7 concedii în Istria, deci nu vă mint, merită fiecare kună (moneda locală) cheltuită. Dar atunci, la prima vizită, scriam în Transilvania Jurnal, de la fața locului cam așa: “În fiecare loc unde privești, fiecare om cu care vorbești, vinul pe care îl bei, străzile pe care te plimbi, ospitalitatea localnicilor, chiar și aranjarea caselor în sate te fac să înțelegi că ești în Imperiu, că de fapt nu ai plecat din Ardeal! Doar că ei au mare. Unde faci baie sub brazi. Cât de frumos ar fi un Ardeal cu ieșire la mare, cu Marea Neagră la Brașov!”

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.