Un grup de turişti care a urcat în Retezatul Mic a avut parte de o întâlnire neaşteptată. Un lup s-a apropiat de ei şi i-a supravegheat în timpul unui popas.
Lupul singuratic a fost surprins în fotografiile realizate de Marius Munteanu şi publicate pe pagina sa de Facebook. „Lupul din imagini a fost singurul exemplar pe care l-am văzut. A rămas şi ne-a studiat cât timp am mâncat, de la o depărtare de cam 300 de metri, de pe o creastă stâncoasă în apropiere de Vârful Stânuleţii Mari. S-a deplasat pe creastă, la vedere, câţiva zeci de metri, apoi s-a aşezat şi a început să urle de 5 – 6 ori. Când am terminat de mâncat şi ne-am ridicat, a coborât de pe creastă în direcţia noastră şi a dispărut în scurt timp printre stânci şi jnepeni”, a relatat Marius Munteanu, autorul fotografiilor.
#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
Parcul Naţional Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţionala a Padurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul ţării, în judeţul Hunedoara. Parcul are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul.
„Mamiferele determinate până în prezent în Parcul Naţional Retezat în număr de 55 de specii reprezintă peste 23 % din mamiferele terestre ale Europei ceea ce arată încă o dată diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: lupul Canis lupus, ursul Ursus arctos şi râsul Lynx lynx”, informează admiinistraţia Parcului Naţional Retezat. Tot aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.
Leave a Reply