Candidatul PNL, Klaus Iohannis, a câștigat alegerile prezidențiale în 44 de unități administrative din județ (municipii, orașe și comune), dintr-un total de 69, potrivit rezultatelor centralizate de PNL Hunedoara.
Aproape 51 la sută dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat, duminică, la urne, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Prezență mare la vot
Astfel, în județul Hunedoara 383.192 de alegători au fost înscrişi pe listele electorale, la cele 524 de secţii. În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, care a avut loc duminică, 24 noiembrie, în judeţul Hunedoara au votat peste 195.000 de oameni, respectiv 50,9 la sută dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, cu puțin peste media națională. Klaus Iohannis a obţinut 104.554 voturi, iar Viorica Dăncilă a primit 86.279 de voturi. 4.396 de voturi au fost declarate nule. Mai exact, la nivelul județului Hunedoara, Klaus Iohannis a obținut 54,86% dintre voturi, în timp ce Viorica Dăncilă (PSD), 45,14%.
Sudul județului este “roșu”
Președintele în funcție a câștigat alegerile în Deva (64,48%), Călan (63,75%), Simeria (62,84%), cu primar de la Pro România, Hațeg (60,60%), Geoagiu (64,79%) unde edilul -șef este de la ALDE, dar și în municipii importante conduse de primari PSD – Orăștie (65,49%) și Hunedoara (58,54%). La fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul PSD a obținut cele mai multe voturi în localitățile urbane din Valea Jiului și în Brad. În municipiul Brad, Viorica Dăncilă a câștigat alegerile la doar șapte voturi diferență față de Klaus Iohannis (3227 – 3220 de voturi), procentajul fiind de 50,05 la 49,95. În Valea Jiului, Viorica Dăncilă a obținut peste 60 la sută dintre voturi în trei dintre cele șase municipii și orașe din sudul județului – Uricani, Lupeni și Petrila. În Petroșani, municipiu condus de primar PNL, candidatul PSD a câștigat cu 54,09%, în Aninoasa, cu 58,97%, și în Vulcan, cu 59,91%. Klaus Iohannis a obținut cel mai bun scor la nivel de județ în comunele Romos (78,23%), Beriu (76,11%) și Orăștioara de Sus (73,54%). Viorica Dăncilă a câștigat cele mai multe procente în comunele Totești (74,08%), Cerbăl (69,28%) și Lelese (67,35%). Legat de zonele rurale, mai trebuie spus că președintele reales a câștigat în 36 de localități, în opt comune, respectiv Baia de Criș, Dobra, Ghelari, Hărău, Mărtinești, Rapoltu Mare, Turdaș și Vețel, fiind primari PSD, iar într-una, Bucureșci, de la ALDE. Candidatul social- democrat s-a impus în 19 comune, dar în niciuna condusă de liberali, singura localitate fără primar PSD în care a câștigat fiind Crișcior, cu edil de la ALDE.
Reacții după anunțarea rezultatelor
Imediat după anunțarea primelor rezultate, liderii celor două partide din județ au oferit primele delarații. La liberalii rezultatul a fost primit cu aplauze, iar Lucian Heiuș, liderul PNL din județ, crede că partidul său, după ce a recâștigat votul electoratului hunedorean, va fi în frunte mult timp de-acum înainte.”Era o victorie pe care noi toți o așteptam. Începe o nouă etapă pentru România. Intrăm, în sfârșit, pe un drum al normalității, pe al dezvoltării României, al respectului pe care trebui să-l acorde politicienii către oamenii care îi trimit în Parlament. O epocă în care aroganța, automulțumirea sfidarea politicienilor față de cei care le dau votul trebuie să înceteze. Și acesta este un moment în care România va porni, clar, pe un alt drum. Am câștigat în județul Hunedoara încă odată și nu-l vom mai pierde foarte, foarte mulți ani de-acum înainte”, a spus Lucian Heiuș. de partea cealaltă, social – democrații au întâmpinat în tăcere rezultatele, iar Laurențiu Nistor, președintele PSD din județ, a afirmat că nu este o surpriză, mai ales că erau mai multe elemente care au condus la acest deznodământ. “Vreau să mulțumesc primarilor și parlamentarilor PSD din județul Hunedoara, președinților de organizații șiu tuturor membrilor de partid pentru modul în care s-au implicat în campanie. Scorul nu este surprinzător pentru noi, deoarece toate partidele s-au unit într-un cor, să spun așa, și-ntr-un gând împotriva PSD, și era de așteptat ca diferența să fie aceasta. Se pare, însă, că este altceva în România. În discursul său, Klaus Iohannis, președintele reales, trebuia să spună altceva românilor, dar nu a putut să uite de PSD, de care îi este teamă. A pronunțat de cinci – șase ori PSD, partid care este o obsesie pentru președinte și da care nu va scăpa așa ușor. Cred că în românii trebuie să rămână uniți, dar nu în varianta proclamată de Klaus Iohannis. Românii știu să fie frați, și la bine, și la greu. Ne vom continua lupta politică din opoziție, Vom face o opoziție constructivă și desigur că orice greșeală, a președintelui sau a guvernului, va fi taxată de către PSD”, a spus Laurențiu Nistor.
Mandat de cinci ani
La nivel național, a obținut peste 63 de procente, iar Viorica Dăncilă aproape 27 la sută. Din cele 42 de județe din România, 37 au fost câștigate de președintele reales, iar în doar cinci, respectiv Georj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Giurgiu s-a impus fostul premier. În urma rezultatelor de duminică, Iohannis a obținut cel de-al doilea, și ultimul mandat de președinte al României, conform Constituției, durata acestuia, ca și a primului, fiind de cinci ani. În 2020 mai sunt programate încă două rânduri de alegeri, cele locale, de la începutul verii, și cele parlamentare, din toamnă, la acestea din urmă fiind posibil, dar destul de puțin probabil, un scrutin anticipat.
Leave a Reply