TEATRUL DE ARTĂ DEVA, BASTION CULTURAL HUNEDOREAN

În încercarea de a-și îndeplini scopul primordial pentru care a fost creat, acela de a promova cultura și de a permanentiza viața cultură a comunității, teatrul devean continuă turul de forță din acest an propunând publicului devean cea de a 14 premieră. Este vorba despre „Glory of living” (Elogiul vieții) de Laurențiu Lungu, în regia lui Mihai Panaitescu, care va avea premiera mâine, în 23 noiembrie, la ora 19:00.

Hunedorenii care iubesc teatrul, cultura și își doresc să petreacă timp de calitate au posibilitatea de a deschide ușa teatrului devean destul de des, având în vedere că reprezentanții Teatrului de Artă Deva oferă producții excepționale și în număr mare. De data aceasta, sunteți invitați la o piesă de teatru bine ancorată bine în realitatea cotidiană, actuală, de la care veți pleca, cel mai probabil căutând anumite răspunsuri la întrebările adresate în timpul spectacolului.

Acest spectacol, scris de tânărul actor Laurențiu Lungu, este prin excelență un concentrat de viață ce reușește prin mijloace simple să pună degetul pe rană, atingând problematica tinerilor din ziua de azi care au crescut în familii monoparentale. În ciuda faptului că sunt în permanență conectați în mediul online, rămân izolați emoțional și incapabili să înfrunte adevăratele probleme ale vieții cotidiene. Construcția acțiunii scenice, de tip atelier, oferă spectatorului posibilitatea de a-și căuta propriile răspunsuri la întrebările ce apar pe parcursul spectacolului”, a declarat managerul Teatrului de Artă Deva, regizorul Mihai Panaitescu.

 

Laurențiu Lungu, despre „Glory of living”

Laurențiu Lungu a devenit colaborator al Teatrului de Artă Deva în 2018 și de atunci s-a remarcat prin complexitatea rolurilor interpretate, devenind rapid unul dintre cei mai promițători actori ai trupei locale.

În primă fază, am simțit scrierea unui text dramatic ca pe o provocare profesională. Procesul de creație a devenit din ce în ce mai personal în căutarea răspunsurilor la întrebările despre viață, principii și societatea în care trăim. Nu am căutat soluții pe care să le impun, considerând că este mai valoros ca fiecare spectator să își găsească propriile răspunsuri la întrebările lansate de acest text. E o invitație la dialog, în care primul pas este făcut de mine, punându-mi sufletul pe tavă. E viață, așa cum o trăiește fiecare în parte și prin teatru cred că putem găsi limbajul comun de care să ne folosim pentru a discuta. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc tuturor colegilor cu care lucrez la acest spectacol pentru încrederea și răbdarea acordată. Sunteți minunați”, a precizat scenaristul și actorul Laurențiu Lungu.

Distribuția „Glory of living”:
Laurențiu Lungu
Ioana Cojocărescu
Sergiu Cornelius
Silviu Dobre
Aurel Gheorghe/Theodor Crețu
Viorica Bulgac
Roxana Olșanschi
Laura Tulac

Regia: Mihai Panaitescu
Scenografia: Marian Stan

Preț bilet 30 lei /15 lei

Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Teatrală și online pe Eventbook.

Proiect nou futurist, demarat în acest an, se va încheia în 2020

Un alt proiect ambițios a debutat zilele trecute și se va încheia în 2020. Julien Daillère, cunoscut publicului devean după ce a jucat „C’est bon. E ok. Rendben. This is just a story” în cadrul festivalului „Deva Performing Arts” 2019 a propus un spectacol futurist în cetatea medievală din Deva. „Dacă se confirmă predicțiile științifice și se produce cu adevărat o prăbușire a civilizației termo-industriale, cum ne putem imagina un viitor pozitiv în care cetatea din Deva va deveni un oraș de refugiu, utopic, rezistent, primitor?”, spune Julien Daillère. Pentru acest proiect, Julien Daillère, i-a propus dramaturgei Petro Ionescu să-l însoțească pentru a lucra colectiv pe regie și dramaturgie. Amândoi sunt preocupați de problemele actuale ale societății noastre și au dorința de a-și imagina un viitor pozitiv, utopic, chiar dacă situația pare dificilă.

Pentru fiecare reprezentație, spectatorii vor fi însoțiți de la Teatrul de Artă Deva la cetatea medievală. Cu puțin timp înainte de intrare, toți vor face un salt în viitor pentru a se confrunta cu orașul în 2051, la douăzeci de ani după un dezastru global care s-ar fi întâmplat în 2031. Cum vor fi primiți?”, mai subliniează Julien Daillère.

Premiera spectacolului va avea loc în data de 09 mai 2020, iar locuitorii care doresc sunt invitați să participe la crearea de costume și elemente de decor pentru a ajuta echipa artistică să stabilească o atmosferă propice pentru imaginația tuturor. „Doamna Dorela Murărașu și voluntarii de la asociația Alert In Deva și-au exprimat disponibilitatea de a participa activ la acest proiect. Sperăm că și alte categorii sociale să se implice și împreună să tragem un semnal de alarmă cu privire la încălzirea globală. Echipa teatrului devean vă așteaptă să-i fiți alături în demersul cultural îndrăzneț”, a menționat Mihai Panaitescu, managerul Teatrul de Artă Deva.

 

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.