Apa este o componentă esențială în viața de zi cu zi, în orice domeniu de activitate. Deși în confortul nostru zilnic nici nu ne gândim la cum ar arăta societatea fără apa curentă pe care o primim la robinet, în unele cazuri, obținerea acesteia nu este chiar atât de facilă.
Pe de altă parte, sunt și situații în care apa trebuie mutată dintr-un loc în altul, așa cum se întâmplă în cazul unei suprafețe inundate. Știai că o pompă de apă este utilă în oricare din aceste cazuri? Citește în continuare mai multe informații care te vor ajuta să afli ce trebuie să știi despre pompele de apă!
Ce sunt și cum funcționează pompele de apă?
O pompă de apă este un dispozitiv folosit pentru a crește presiunea unui lichid astfel încât să poată fi transportat dintr-un punct în altul. Pentru a funcționa, pompele de apă sunt acționate de un motor alimentat fie de curent electric, fie de combustibili fosili precum benzina și motorina.
Folosind principiul energiei hidrodinamice, motorul transformă energia de rotație (energia cinetică) în energie pentru deplasarea sau curgerea fluidului. Așa se explică utilizarea pompei pentru a deplasa apa dintr-un punct în altul.
În ce scopuri sunt folosite pompele de apă?
Acestea sunt de folos pentru a furniza apă atât în scop rezidențial, în gospodării, cât și pe o scară mai mare, în industrie, agricultură sau chiar pentru uz municipal. O altă întrebuințare a unei pompe de apă este de a transporta apele uzate din punctul de colectare către o stație de tratare.
Așadar, scopurile în care poți folosi o pompă de apă sunt diversificate:
- alimentare cu apă și irigații în sectorul agricol;
- managementul reziduurilor;
- în controlul și combaterea inundațiilor;
- alimentare cu apă în sectorul industrial.
Tipuri de pompe de apă
Deși sunt dispozitive destul de simple, tocmai pentru că domeniile lor de utilizare sunt variate, pe piață există mai multe tipuri de pompe de apă, create special pentru aceste scopuri. Vezi aici gama de pompe de apă din care poți alege pentru operațiunile tale!
1. Pompe de apă centrifuge
Multe modele de pompe de apă centrifuge sunt submersibile. Acestea au la bază un rotor care se învârte cu o viteză suficient de mare pentru a expulza lichidul care se află la o adâncime relativ mare.
Pompele centrifuge sunt folosite în agricultură, apa fiind extrasă pentru irigații din surse apropiate precum râuri, pârâuri, iazuri, lacuri sau chiar fântâni. Pe lângă asta, mai sunt foarte utile și pentru transportarea apelor uzate de la sursa industrială până la canalizare.
2. Pompe alternative
Acestea sunt în mare parte volumetrice. Funcționează prin umplerea cavității situată în zona de refulare și apoi deplasarea lichidului.
Particularitatea acestor pompe este că fiecare ciclu de lucru are un volum constant, indiferent de presiunea apei. Așadar, spre deosebire de pompele centrifuge, puterea unei pompe volumetrice nu este afectată de presiune. De aceea, sunt ideale pentru situațiile în care fluxul de alimentare variază constant.
Din categoria pompelor alternative cel mai des sunt folosite pompele cu piston, în special pentru lichidele care au o vâscozitate ridicată, fiind foarte utile în diferite domenii industriale.
Factorii care influențează alegerea unei pompe de apă
Dacă ai nevoie de o astfel de pompă de apă, trebuie să știi exact la ce urmează să o folosești. Iată câțiva factori pe care trebuie să-i iei în considerare:
- ai nevoie de o pompă de uz casnic sau de uz industrial;
- ce volum de lichid urmează să proceseze;
- de la ce adâncime urmează să fie extrasă apa;
- ce capacitate de refulare ți-ar fi utilă;
- care este distanța dintre sursa de apă și destinația acesteia, astfel încât să te asiguri că pompa poate duce apa la zona de descărcare;
- dimensiunea conductei de admisie.
Așadar, pompele de apă sunt foarte utile în extragerea și transportarea unor cantități mari de apă dintr-un punct în altul. Mecanismele lor de funcționare sunt relativ simple, însă succesul operațiunii tale depinde mult de alegerea tipului potrivit de pompă.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1536585829504-0’); });
Leave a Reply