Cea mai mare populaţie de lilieci mici cu potcoavă se află în hibernare în peşterile Ponorici – Cioclovina, arată reprezentanţii ariei protejate, în urma unei cercetări.
„În urma activităţilor de monitorizare efectuate în parteneriat cu Centrul pentru Cercetarea şi Conservarea Liliecilor, în peşterile sistemului carstic Ponorici – Cioclovina a fost identificată probabil cea mai mare populaţie de hibernare a liliacului mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) cunoscută din România, cu aproape 1000 de exemplare în total”, a informat administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
Liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros) se distinge între speciile de lilieci prin faptul că în jurul nărilor şi în spaţiul dintre ochi prezintă nişte foiţe nazale cu dispoziţie şi forme caracteristice şi care poartă numele de potcoavă. Poate fi reperat în peşteri, galerii abandonate, scorburi, pivniţe şi poduri. Vara formează colonii de peste 100 exemplare, iar iarna se adună în grupuri mai mici, la adăpost, prin podurile locuinţelor şi în peşteri. Liliacul hibernează din septembrie până în mai, la temperaturi cuprinse între -4 grade Celsius şi 10 grade Celsius.
Cel puţin 30 de peşteri mari pot fi văzute în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina, locul celor mai faimoase cetăţi dacice din România. Potrivit reprezentanţilor rezervaţiei, în peşterile din perimetrul parcului au fost identificate mai multe specii de lilieci printre care se numără liliacul mare de amurg (Nyctalus noctula), liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus), liliacul mare cu potcoavă (Rhinolophus ferrumequinum), liliacul mic cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), Myotis myotis. Ultimele 3 specii necesită desemnarea de arii speciale de conservare, fapt impus atât de legislaţia europeană în domeniu, cât şi de cea românească.
comentarii
Leave a Reply