CĂDIRE AFLATĂ ÎN PARAGINĂ, TRANSFORMATĂ ÎN CENTRU COMUNITAR, LA LUPENI

Fosta policlinică stomatologică din municipiul Lupeni, o clădire aflată în paragină, ce are o vechime de peste 90 de ani, va fi transformată în centru comunitar, în baza unui proiect cu finanțare europeană a cărui valoare este de peste 400.000 de lei. Acest demers face parte dintr-un amplu poiect, finanțat prin fonduri europene, a cărui valoare totală este de aproape 27 de milioane de lei. Edilul șef al municipiului Lupeni solicită firmelor din județ, care au nevoie de forță de muncă, să îi angajeze pe acești oameni. Pentru fiecare om angajat, firma angajatoare primește 2.200 de lei.

Clădirea fostei policlinici stomatologice din Lupeni, care a fost construită prin anul 1927, aflată în stare avansată de degradare, va fi reabilitată cu bani europeni și transformată în centru comunitar, pentru peste 1.000 de persoane care fac parte dintr-un amplu proiect social, „Bahtalo! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”. Licitația organizată de municipalitatea de la Lupeni a fost atribuită unei firme al cărei sediu este în comuna Pui, iar lucrările ar urma să se finalizeze în apoximativ un an.

„În mai am reușit să accesăm, pe fonduri europene, prin proiectul Bhtalo, pe care am reușit să îl implementăm de doi ani. Această clădire va fi locul în care oamenii care sunt implicați în acest proiect, adică peste 1.000 de persoane, vor beneficia de servicii medicale, precum și multe alte activități între care și școlare și educative. Pentru acest proiect am reușit să accesăm undeva la peste 400.000 de lei pentru a face acoperișul, fațada și pentru a schimba geamurile, precum și interorul. Clădirea are trei etaje și subsol, iar în cadrul acestui proiect va fi, deocamdată, reabilitată doar parterul clădirii, însemnând 7 – 8 încăperi. Iar pe parcurs, încercăm ca, prin resurse proprii să reabilităm toată clădirea”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Cristian Resemeriță.

Un bloc întreg reabilitat. Oamenii vor avea instalații electrice și sanitare

Potrivit edilului din Lupeni, în cadrul aceluiași proiect, s-a mai obținut o finanțare de peste un milion de lei, bani cu care se va reabilita un bloc, extrem de degradat, ai căror locatari sunt cu toții implicați în proiectul „Bahtalo”. „Acești oameni vor beneficia de condiții de trai mai bune. Practic, va fi reparat acoperișul, vor fi schimbate geamurile, ușile, vor fi trase instalațiile electrice, sanitare și, în funcție de banii care vor rămâne vom cumpăra și mobilier”, a mai precizat Resmeriță.

Firmele primesc subvenții de mii de lei dacă angajează oameni din acest proiect

Reprezentanții societăților comerciale care angajează persoane prin programul „Bahtalo” beneficiază de subvenții acordate de administrația publică locală din fonduri europene.

Nu mai puțin de 2.200 de lei lunar primesc angajatorii pentru fiecare persoana angajată pe acest proiect. „Se fac cursuri de formare profesională pe o paletă largă de meserii. Până în acest moment am reușit să angajăm aproximativ 70 de oameni, care au urmat cursurile de formare profesională în cadrul proiectului. Chiar în cursul acestei săptămâni, un investitor din Lupeni va mai angaja aproximativ 30 de oameni. Orice firmă din județ care dorește să angajeze oameni din acest proiect, pe care noi i-am calificat în diferite specializări, pot să ia legătura cu noi. Sunt peste 300 de persoane, pregătitie în cadrul acestui proiect, care își caută loc de muncă. Scopul nostru este să angajăm măcar 200 dintre acestea, în cel mai scurt timp. Acum, 30 de oameni sunt la un curs în domeniu afacerilor, iar 10 dintre aceștia vor beneficia de 25.000 de euro pentru a demara propria afacere. Firmele care doresc să angajeze acești oameni trebuie doar să facă o solicitare către Primărie, iar în funcție de solicitări vom organiza burse. Scopul acestui proiect este de a integra toți acești oameni în societate. Este vorba fie despre persoane defavorizate, cu venituri mici, ori de etnie romă”, a mai adăugat Cristian Resmeriță.

Acest proiect se va mai derula încă cel puțin un an și jumătate. Mai mult, în acest moment sunt peste 270 de copii care beneficiază de o masă caldă pe zi, meditații și pregătire, în plus, părinții lor primesc și câte 50 de lei pentru a le achiziționa lucrurile de care au nevoie.

 

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.