Sentință pentru Alin Simota, într-un dosar de evaziune

Instanța Tribunalului Hunedoara l-a condamnat la zece ani de închisoare pe Alin Simota, într-un dosar penal acesta a fost trimis în judecată în 2015 pentru infracțiuni economice. Afaceristul din Valea Jiului execută în prezent o sentință de 4 ani și 6 luni de închisoare, într-un alt dosar, în care a fost condamnat în luna martie pentru trafic de influență. De asemenea, el s-a mai aflat în detenție în perioada 2013 – 2015 și 2017 – 2018.

Prin aceeași sentință, Alin Simota este obligat să achite statului român suma de 5.409.334 lei „reprezentând prejudiciu direct din TVA şi impozit pe profit datorate şi neachitate, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate până la plata integrală conform prevederilor Codului fiscal, până la concurenţa sumei de 1.307.303 lei”, se arată în decizia instanței.

Alături de Simota, au mai fost condamnați Gheorghe Dragomir la patru ani și opt luni de închisoare, Gheorghe Raul Pintilie, la patru ani de închisoare, Ion Tocilă, la șase ani și zece luni de închisoare, Viorel Mureșan, la trei ani de închisoare – cu suspendare și Valeriu Servitoarea, la trei ani de închisoare – cu suspendare. Alți 12 inculpați au fost achitați. Simota a fost achitat, la rândul lui, față de acuzațiile de constituire a unui grup infracţional organizat și stopaj la sursă. Soluția nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel.

În dosarul judecat, pe fond, la Tribunalul Hunedoara, Alin Simota a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, evaziune fiscală (stopaj la sursă), delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la spălare de bani, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (6 acte materiale), înşelăciune, instigare la spălare de bani în formă continuată. 18 dintre apropiaţii, angajaţii şi colaboratorii afaceristului au fost acuzaţi că au participat la comiterea unora dintre infracţiunile economice sau că au aderat la gruparea infracţională.

Prejudiciul iniţial estimat de anchetatori se ridica la peste patru milioane de euro, iar ancheta viza infracţiuni economice din perioada 2004 – 2014, care au fost săvârşite, potrivit procurorilor, prin intermediul societăţilor administrate sau controlate de Alin Simota. Acestea ar fi emis facturi fiscale fictive, au înregistrat cheltuieli fictive, nu au achitat contribuţiile şi impozitele cu reţinere la sursă.
Alin Simota ar fi delapidat dintr-una din societăţile administrate peste 7,2 milioane de lei, în contul plăţilor efectuate în baza tranzacţilor comerciale fictive. A solicitat, potrivit rechizitoriului, mai multor persoane (administratorii firmelor fantomă, ai firmelor afiliate) să emită facturi fictive de achiziţie materiale sau facturi de avans ce nu erau achitate şi apoi a dispus administratorilor în drept şi contabilei societăţii sale înregistrarea acestor facturi fictive sau de avans neachitate în contabilitatea societăţii.

 

 

0 comentarii

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.