In lumea competitiva din zilele noastre detinerea unui website rapid, fara perioade de intreruperi (downtime) a devenit o necesitate de baza. Indiferent de motivul pentru care websitul dvs. nu functioneaza, sunt sanse mari sa pierdeti multi potentiali clienti. Websitul dvs. reprezinta brandul si numele dvs. in mediul online, iar daca acesta are numeroase perioade de nefunctionare sau se incarca greu in perioadele de varf imaginea afacerii dvs. va avea de suferit. Este extrem de important sa asigurati o buna functionare a websitului in permanenta.
Iata cateva bune practici pe care le puteti aplica pentru a va imbunatati viteza de incarcare a websitului si care va vor aduce beneficii garantate:
Platforma ideala de web hosting
Cel mai important factor in functionarea optima a website-ului dvs. este planul de gazduire web. Daca observati intreruperi frecvente analizati planul dvs. de gazduire web si verificati daca acesta ofera website-ului dvs. resursele necesare. Poate fi necesar un upgrade al planului de gazduire sau o solutie de gazduire specializata. Initial, puteti lua in considerare gazduirea de tip shared, insa pe masura ce traficul pe website creste si observati ca websitul se misca greoi, luati in considerare un server VPS optimizat oferit de o companie de hosting cu experienta pentru a creste performantele acestuia.
Reduceti dimensiunea imaginilor
Pentru a asigura o performanta mai buna si o experienta excelenta a utilizatorilor pe websitul dvs., este important sa optimizati front-end-ul acestuia. Un website cu imagini multe arata bine, insa ocupa mult spatiu si resurse, afectand performantele websitului dvs. Puteti creste viteza de incarcare a websitului prin optimizarea imaginilor; asigurati-va ca imaginile au o dimensiune adecvata. Adoptati noi formate de imagine, cum ar fi WebP sau JPegXR, pentru a reduce marimea imagilori fara a le compromite calitatea.
Imbunatatiti DNS-ul
Sistemul de nume de domenii (abreviat DNS, in engleza Domain Name System) este un atribut important pe care este posibil sa nu il luati in considerare in contextul de uptime al websitului, insa este un factor care conteaza. Propagarea DNS este primul pas in acest proces atunci cand vizitatorul acceseaza website-ul dvs. Daca serviciul DNS este nefunctional si websitul dvs. va fi nefunctional. Puteti face upgrade serviciilor DNS astfel sa aveti asigurata redundanta serviciului DNS; chiar daca un server DNS este nefunctional websitul dvs. nu va fi afectat.
Utilizati un CDN (Content Delivery Network)
CDN (Content Delivery Network) reprezinta un sistem de servere distribuite in diferite centre de date din zone geografice diferite, cu scopul de a oferi accesul la resursele unui website intr-un timp cat se poate de scurt. Un CDN functioneaza excelent cand vine vorba de fisierele statice ale websitului, precum imaginile sau fisierele de formatare vizuala CSS. Un CDN livreaza aceste fisiere prin serverele web cel mai aproape de locatia utilizatorului iar proximitatea asigura un timp de incarcare mai rapid si o performanta mai buna a websitului.
Comprimati scripturile JavaScript
Comprimarea fisierelor Javascript va elimina spatiile suplimentare, va reduce dimensiunea fisierelor si in final, va imbunatati timpul de incarcare a website-ului dvs. Un alt truc este incarcarea scripturilor Java ale unei terte parti in mod asincron. In prezent, orice website cuprinde continut de la terti, cum ar fi social media, live chat, comentariile, fluxurile de informatii, etc. Prin urmare, daca scripturile Java sunt incarcate asincron, atunci in cazul unor blocaje ale tertei parti, pagina dvs. de web nu va fi afectata.
Asigurati securitatea websitului
Incalcarile securitatii datelor si tentativele de hacking s-au inmultit si este extrem de important sa va protejati websitul de acestea. Discutati cu compania de web hosting despre beneficiile de securitate oferite. Daca utilizati un sistem de gestionare a continutului puteti lua masuri de precautie prin actualizarea lui dvs. in mod frecvent. Asigurati-va ca utilizati parole puternice si schimbati-le in mod frecvent. Verificati permisiunile pentru fisiere websitului si asigurati-va ca sunt definite corect. Pachetul de hosting si compania de gazduire pe care o alegeti joaca un rol important in protejarea websitului impotriva atacurilor de tip DDoS.
Activati memoria cache
Memoria cache a websitului este o tehnologie excelenta care face websitul mai rapid si ofera satisfactie mare utilizatorilor. In general, de fiecare data cand un browser solicită o pagina web, serverul trebuie sa efectueze calcule complexe si consumatoare de timp. Aceste calcule vizeaza preluarea ultimelor actualizari, generarea antetelor si subsolurilor, gasirea widget-urilor din bara laterala, etc., iar de cele mai multe ori rezultatul tuturor aceste calcule este acelasi. Prin activarea memoriei cache a websitului, puteti face serverul sa isi aminteasca rezultatul final, fara a mai fi necesara efectuarea unor calcule complexe, iar pagina web poate fi servita rapid. Daca va actualizati websitul in mod regulat si adaugati informatii noi nu va trebui sa va faceti griji cu privire la furnizarea celui mai recent continut vizitatorilor, deoarece puteti defini conditii specifice in sistemul dvs. de memorie cache, acolo unde se sterge si actualizeaza memoria cache, in functie de specificatiile dvs.
Este important sa faceti tot ceea ce este posibil pentru a asigura o mai mare viteza de incarcare a websitului. Pe langa practicile enumerate puteti utiliza instrumente online pentru monitorizarea performantei website-ului. Timpul de functionare (uptime) este o componenta importanta a performantei websitului reflectand faptul ca detineti un website eficient care poate oferi cea mai buna experienta utilizatorilor in orice moment.
Leave a Reply