39 total views
, 1 views today
Ziua Mondială a Mediului se sărbătorește, în fiecare an, la 5 iunie. Această sărbătoare este unul din principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului şi, totodată, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
Ziua Mondială a Mediului a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972, la Stockholm, în Suedia, cu ocazia organizării primei conferinţe privind problemele de mediu.
De atunci, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de faptul că degradarea mediului duce și la degradarea vieții lor și chiar la un viitor nesigur al planetei pe care locuiesc.
Cei mai mulți dintre noi știm că alimentele pe care le mâncăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, toate, vin din natură.
Cu toate că natura este foarte darnică, noi, oamenii, încă nu o ocrotim pe cât ar trebui. De aceea trebuie să ne schimbăm atitudinea. Trebuie să învățăm să respectăm natura.
„Este timpul pentru natură!”, acesta este îndemnul ONU pentru 2020, aceasta este campania care recomandă ca fiecare dintre noi să fim mai atenți cu acțiunile noastre care au legătură cu mediul și să spunem mai departe de ce considerăm că este timpul pentru fapte în favoarea naturii.
În 2020, tema Zilei Mondiale a Mediului înconjurător este biodiversitatea. Salvarea acesteia și salvarea sănătății și vieții oamenilor. Evenimentele recente, care au avut un impact grav asupra mediului, de la pădurile distruse de incendii din Brazilia, Statele Unite și Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, până la pandemia de COVID 19 – toate acestea demonstrează legătura esențială dintre oameni și natură.
Este o țesătură a vieții. Dacă un element din această perfecțiune este distrus, toate celelalte vor fi afectate. Consecințele pot fi dezastruoase. Suferința la nivel planetar, provocată de pandemia de COVID 19, arată că este nevoie de o reacție de protecție și iubire față de natură, tot la nivel planetar, mai scrie https://www.worldenvironmentday.global/.
Trebuie să avem grijă de păduri, trebuie să respectăm habitatele animalelor sălbatice, să abordăm durabil agricultura și, în general, să gândim astfel încât să folosim cât mai puține resurse naturale.
Fiecare Zi Mondială a Mediului este găzduită de o altă țară, în care au loc sărbători oficiale. Anul acesta gazda este Columbia, în parteneriat cu Germania. Prin Inițiativa Internațională Climatică a Ministerului Federal german pentru Mediu, Conservarea Naturii și Securitatea Nucleară, programul Națiunilor Unite pentru Mediu finanțează Campania „Ziua Mondială a Mediului 2020 #ForNature”. Campania globală evidențiază modul în care natura oferă servicii vitale umanității și nevoia urgentă de a opri distrugerea acesteia.
Natura strigă după ajutor: un milion de specii de animale și plante sunt în pericol să dispară. Pentru Ziua Mondială a Mediului 2020, toată lumea este invitată să împărtășească de ce este timpul pentru natură. Așadar, fii parte a soluției și alătură-te apelului global #ForNature. În acest an, milioane de oameni vor sărbători digital, la nivel Mondial, din cauza pandemiei de COVID 19.
În lumina celor de mai sus, trebuie să fim conștienți că fiecare zi este ziua mediului. Fiecare acțiune a noastră este pentru Natură și ar trebui să fie gândită astfel încât să reducă la minim consecințele asupra mediului înconjurător. Dacă natura este sănătoasă și noi, oamenii, vom fi mai sănătoși. Dacă ocrotim acum natura, ocrotim și viitorul copiilor noștri. Este timpul pentru natură! Participă!
Ministerul Mediului-România
Articol preluat de pe servuspress.ro
Leave a Reply