O hologramă de 7 metri proiectată pe clădirea Palatului Regal ni-l va aduce la Bucureşti pe Constantin Brâncuşi, la 144 de ani de la naştere. Marele sculptor va fi omagiat printr-o serie de evenimente care vor avea loc în Capitală şi la Târgu Jiu, unde va fi inaugurat Muzeul Brâncuşi. Pentru „Ziua Națională Constantin Brâncuși 2020”, din 19 Februarie, a fost ales şi un ambasador, Irina Rimes.
În seara zilei de 19 februarie, la ora 19.00, la București, Muzeul Național de Artă al României, va găzdui în curtea Palatul Regal de pe Calea Victoriei, un spectacol high-tech de proiecții cu holograme ale sculptorului și ale celor mai cunoscute lucrări ale sale.
Întreaga zi, cei care vor dori să vadă operele lui Constantin Brăncuşi aflate la Muzeul Național de Artă al României vor avea acces gratuit. Au la dispoziţie trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională.
În aceeaşi zi, la Târgu Jiu, se va inaugura Muzeul Național Constantin Brâncuși, în casa Barbu Gănescu, unde Constantin Brâncuși a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Va fi vernisată şi o expoziție de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris și alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârșit.
Cele patru opere ale lui Brâncuși care au fost vedetele festivalului Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană, au fost aduse acasă şi vor putea fi admirate de ziua sculptorului.
Ministerul Culturii doreşte să reia negocierile pentru cumpărarea Cuminţeniei Pâmântului.
Pionier al sculpturii moderne abstracte, cu lucrări în bronz şi marmură de o formă pură şi rafinat finisate, bine cunoscut pentru sculpturile sale de capete ovoidale şi păsări în zbor, şi cu sculpturi în lemn, adesea de inspiraţie folclorică, Constantin Brâncuşi a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană şi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului XX.
Ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român”, data de 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională, prin legea promulgată în noiembrie 2015.
Sursa:stiri.tvr.ro
Leave a Reply