15 ani fără deznodământ în faimosul dosar „Hidra”

Procesul grupărilor interlope acuzate că au devalizat combinatul siderurgic din Hunedoara a început în 2007, la un an după ce așa-zisa mafie a fierului vechi a fost destructurată în urma acțiunilor coordonate de Traian Berbeceanu, atunci şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, şi la care a participat Laura Codruţa Kövesi, la acea vreme procuror şef delegat de la Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Sibiu.

La începutul anilor 2000, Hunedoara trecea prin cea mai tulburătoare perioadă din istoria sa modernă. Peste 5.000 de oameni au fost disponibilizați din combinat, în tranziția colosului industrial de la stat la compania privată Arcelor Mittal, începeau demolările vechilor uzine, iar bandele de hoți făceau ravagii pe platforma industrială. Problemele sociale și violența grupărilor interlope dominau atmosfera din comunitatea Hunedoarei.

Ancheta „mafiei fierului vechi” i-a adus fostului șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, în prezent administrator public al Devei, titlul de „polițist al anului 2007 în România”. Atunci au fost trimiși în judecată 46 de inculpați, inițial la Tribunalul Hunedoara, însă cauza a fost strămutată la Tribunalul Bistrița Năsăud, unde dosarul este judecat și în prezent, pe fond.

În 2018, tribunalul i-a condamnat pe majoritatea inculpaților la pedepse de până la 14 ani de închisoare, pentru infracţiunile săvârşite la începutul anilor 2000. Un an mai târziu, la apel, Curtea de Apel Cluj – Napoca a decis rejudecarea cauzei, iar procesul a fost reluat de la Tribunalul Bistrița – Năsăud. Unii dintre inculpați și martori au decedat în acest timp, iar alții nu au mai putut fi audiați de la reînceperea procesului, fiind stabiliți în Occident. Unul dintre ei a anunțat instanța că se află de 13 ani în Anglia, altul că este stabilit de 10 ani în Spania. Alte persoane, părți în proces, nu au mai fost găsite la adresele indicate, iar magistrații au decis citarea lor cu mandat de aducere în instanță. Unii avocați au soclicitat încetarea procesului penal.

Este oportună nu doar din perspectiva faptului că nu mai are relevanţă audierea martorilor în continuare, dar din moment ce a intervenit prescripţia răspunderii penale se impune a se da o soluţie de încetare a procesului penal”, arăta apărătorul unora dintre inculpați. Magistrații nu s-au pronunțat încă asupra acestor solicitări, iar procesul continuă, un noul termen de judecată fiind stabilit la 27 septembrie 2022.

Potrivit rechizitoriului dosarului din 2007, peste 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor, precum şi angajaţi ai unor firme de pază au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi. Materialele furate erau vândute centrelor de colectare din Hunedoara, în număr de circa 40, la acea vreme.

Rețeaua infracțională a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor acțiuni în forță ale autorităților judiciare. Peste 50 de hunedoreni au fost reținuți atunci, iar cei mai mulți dintre ei dintre ei au fost trimiși în arest, pentru câteva luni.

Articol preluat de pe zhd.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.