Calea ferată îngustă a Hunedoarei a fost inaugurată în 29 septembrie 1900. Drumul de fier folosit de 120 de ani lega orașul de exploatările miniere și forestiere din Ținutul Pădurenilor și de furnalul de la Govăjdia. Deși vechea linie ferată a fost dezafectată în totalitate în urmă cu un deceniu, mulți localnici încă o privesc ca pe un simbol al Hunedoarei. Hunedorenii sunt invitați la să aniverseze mocănița printr-o excursie, pe jos, pe traseul ei.
„Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la inaugurarea liniei ferate de interes local Hunedoara-Ghelari pe ecartament de 760mm, sâmbătă, 3 Octombrie 2020, organizăm o excursie pe cel mai frumos și spectaculos traseu de linie îngustă din Transilvania. Prin acest demers vrem să mai tragem încă un semnal de alarmă către autorități să conștientizeze importanța refacerii in scop turistic a acestui traseu spectaculos. Locația de întâlnire pentru excursie va avea loc în curtea exterioară al Castelul Corvinilor din Municipiul Hunedoara de la ora 10:30, plecarea pe terasament va fi la ora 11:00. Rugăm participanții să fie echipați corespunzător pentru o excursie de aproximativ 22 km pe un traseu si într-un decor fabulos! (Hunedoara – Govăjdia 11 km în circa 4-5h ) Recomandăm participanților să-și aducă alimente”, informează organizatorii expediției, pe pagina de Facebook dedicată mocăniței.
Calea ferată îngustă Hunedoara – Ghelari a fost construită la sfârşitul secolului XIX, fiind una dintre cele mai vechi din Transilvania. Povestea căii ferate care lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor a început în 1899, iar investiţia a fost inaugurată în 29 septembrie 1900. Linia înfiinţată pentru transportul călătorilor şi al minereului de fier, a fost realizată de societăţile austriece „Gfrerer”, „Schoch” şi „Grossmann”. Pornea de la Hunedoara, trecând prin valea Zlaştiului, valea Govăjdiei şi e valea Retişoarei, având staţia finală în Retişoara (Ghelari), aflată la 16 kilometri de Hunedoara. Calea ferată îngustă care lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor a funcţionat aproape neîntrerupt până în urmă cu un deceniu.
comentarii