100 DE ANI DE LA SEMNAREA TRATATULUI DE PACE DE LA TRIANON. EXPOZIȚIE CU SUTE DE DOCUMENTE ȘI FOTOGRAFII, ONLINE



48 total views
, 8 views today

Se împlinesc o sută de ani de la semnarea tratatului de pace de la Trianon, prilej cu care Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Institutul Cultural Român, prezintă publicului, în premieră, o expoziție și, totodată, un proiect online, Trianon 100. România la Conferința de Pace de la Paris.

Expoziția, ce cuprinde sute de documente și fotografii de epocă, rod al cercetării în cadrul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și al unui parteneriat cu Arhivele Naționale ale Românie, va fi disponibilă online începând de astăzi, 4 iunie 2020, pe pagina www.mnir.ro și pe pagina www.mvu.ro, în cadrul secțiunii Trianon 100.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920, de 16 state, inclusiv România. Partea română a fost reprezentată de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat, și Nicolae Titulescu, fost ministru. Evenimentul istoric a avut loc la Versailles, în palatul Marele Trianon. Semnatari au fost puterile aliate (învingătoare în Primul Război Mondial) și Ungaria (stat succesor al Imperiului Austro-Ungar), stat învind în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit, ulterior, Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Patriarhia Română a anunțat că, la toate bisericile, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi, de astăzi, 4 iunie 2020, vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari la nivel naţional, între anii 1916-1918, şi recunoaşterea acesteia pe plan internaţional, în special prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

Articol preluat de pe servuspress.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.